Napriek tomu, že zaužívané veľké upratovanie sa koná najmä na jar, tak jednoznačne by sa naň nemalo zabudnúť ani počas začínajúcej jesene. Tá totiž ponúka ideálnu možnosť na to, aby ste privítali zimu v čistom domove. Ktoré časti vo vašom domove si budú vyžadovať výnimočnú pozornosť a aké prostriedky vám uľahčia prácu? Pozbierali sme pre vás naše zaužívané tipy a triky.

S prichádzajúcou jeseňou by ste si mali osviežiť aj svoj domov. Jednotlivé časti domova si vyžadujú špeciálne čistiace prostriedky a overené tipy. Takými sú napríklad tie naše, tak by ste jednoznačne mali čítať ďalej. Návody na vysávanie, umývanie podlahy a tipy pre čistú kúpeľnu sme vynechali, avšak tu nájdete rady, ktoré sú pre vás možno novinkou, avšak je dobré ich zaradiť do upratovacieho programu.

 

Čisté okná

 

Okná sú dôležitou súčasťou domova. Udržiavajú spojenie medzi vonkajším svetom a životom, ktorý sa odohráva vo vašom domove. Preto si vyžadujú výnimočnú pozornosť. Ak sa rozhodnete pre umývanie okien, tak by ste mali byť pripravení na komplexný projekt. Začať by ste mali roletami alebo žalúziami. Tie najprv dôkladne povysávajte a následne opatrne umyte mokrou handrou. Do vody, ktorou budete okná umývať, môžete pridať aj pár kvapiek saponátu. Okná prejdite mokrou handrou a utrite do sucha papierovými utierkami. Následne dokončite okno čistiacim sprejom na okno, na zotretie prostriedku tiež použite papierové utierky. Na záver vám ostáva dôkladne utrieť už len vonkajšie a vnútorné parapety. Nezabúdajte ani na sieťky na okná! Ich umývanie si môžete zjednodušiť tak, že ich jednoducho osprchujete v sprchovacom kúte.

 

 

Tip: Rovnako postupujte aj pri plastových vchodových dverách. Drevené dvere môžete dodatočne ošetriť aj prostriedkom na drevený nábytok, ktorý je obohatený o včelí vosk alebo rôzne oleje, ktoré zaručia drevu dlhú životnosť a lesk. 

 

Voňavé pohovky

 

Sedíte na nej takmer každý večer, častokrát na nej aj zaspíte. Dokonca niektorí na nej aj obedujú! Venujete jej dostatočnú pozornosť? Áno, reč je o vašej pohovke! Počas jesenného upratovania by ste nemali zabudnúť ani na ňu. Najprv ju dôkladne povysávajte, ak sa dá rozložiť alebo rozobrať na dostupnejšie časti, tak jednoznačne neváhajte urobiť tieto kroky. Je vaša pohovka látková a nachádzajú sa na nej škvrny? Siahnuť môžete po čističi Vanish na koberce a povrchy, ktorý naneste na škvrny a následne postupujte podľa návodu. Ak ide o koženku, tak to budete mať oveľa jednoduchšie. Postačí vám len mokrá handra alebo utierka, prostredníctvom ktorej sa zbavíte prachu. Ak máte koženú pohovku alebo useň, tak by ste sa radšej mali obrátiť na odborníkov, aby ste zabezpečili čo najdlhšiu životnosť pre váš obľúbený nábytok.

 

 

Tip: Podobnú metódu môžete aplikovať aj pre matrace vo vašej domácnosti.

 

Bezchybné spotrebiče

 

Práčka, umývačka riadu, sporák rúra, rýchlovarná kanvica. Jednoznačne aj tieto spotrebiče potrebujú údržbu. Na trhu sa nachádzajú prostriedky, ktoré jednoducho a účinne odstránia vodný kameň, mastnotu alebo odolné usadeniny. Tejto téme sme dokonca venovali jeden celý blogový príspevok, ktorý si môžete prečítať TU.

 

 

Čo hovoríte na naše rady? Máte v rukáve nejaké overené zdedené tipy od rodičov alebo starých rodičov, ktoré stoja za spomenutie? Podeľte sa s nami o ne a možno ich zahrnieme do nášho najnovšieho príspevku!