Chystáte sa zahájiť niektoré z veľkých sezónnych upratovaní alebo ste sa rozhodli len pre tradičnú sobotňajšiu čistiacu rutinu? Či už ide o jedno alebo druhé, nemali by ste zabúdať ani na jednotlivé spotrebiče v kúpeľni či kuchyni. Na ich upratovanie či údržbu je potrebné použiť vhodné prostriedky a my si v najnovšom blogovom príspevku povieme, že o ktoré ide. 

Ruku na srdce! Koľkokrát ste vyčistili svoju práčku, sušičku alebo umývačku riadu? Odborníci hovoria, že napríklad práčku je potrebné vyčistiť aspoň raz za pól roka, avšak pre jej dlhú životnosť a správne fungovanie je potrebné jej venovať pozornosť aspoň raz mesačne. Ako? Čítajte ďalej!

 

Zdravá práčka

 

Práčka je jeden zo spotrebičov, ktorý sa v domácnosti pravidelne využíva a preto si vyžaduje výnimočnú pozornosť. Pri každodennom praní sú efektívne kapsuly 3v1, ktoré je možné pridať priamo do prania. Dôkladný je aj čistiaci roztok Lanza, ktorý sa používa pri prázdnej práčke. Dostane sa hlboko do bubna a tiež dôkladne vyčistí filter. Po použití zanechá spotrebič čistý a svieži. Okrem čistenia zvnútra sa odporúča raz mesačne vyčistiť aj filter, ktorý sa nachádza na spodnej časti práčky, gumové tesnenie a bubon. Tieto časti práčky môžete prečistiť aj octom, ktorý pôsobí antibakteriálne. Nemali by ste zabudnúť ani na zásobník na prací prášok. Ten sa odporúča namočiť do teplej vody následne vyčistiť octom. Takto sa nie len zbavíte usadenín, ale aj plesne alebo vodného kameňa.

 

 

Čistá a svieža umývačka riadu

 

Medzi prvými sa uistite, že je vaša umývačka prázdna, teda sa v nej nenachádza žiadny riad alebo príbor. Následne vyberte kôš na príbor, ktorý klasicky umyte v dreze saponátom. V prípade výskytu vodného kameňa môžete kôš na krátku dobu namočiť do octu. Vyčistite filter a odtok. Filtračný systém sa nachádza v spodnej časti umývačky a je potrebné ho odskrutkovať. Následne filter umyte pod tečúcou vodou a pomocou hubky a saponátu odstráňte všetky usadeniny. Samotnú umývačku riadu viete umyť veľmi jednoducho, na trhu sa totiž nachádzajú rôzne čističe umývačky riadu. Môžete sa rozhodnúť pre tablety, ktoré sa dajú použiť veľmi jednoducho a to spoločne so špinavým riadom, alebo pre tekutiny, ktoré sa používajú pri prázdnej umývačke riadu. Tekutý čistiť umývačky riadu odstraňuje vodný kameň a je účinný aj na ťažko dostupných miestach. Pre najlepší efekt je potrebné čistič zapnúť na bežnom programe.

 

 

Kuchyňa a jej spotrebiče

 

Vráťme sa ešte na chvíľu do kuchyne, veď je plná dôležitých spotrebičov, ktoré využívame pravidelne počas každého dňa! Jednoznačne by ste nemali zabúdať ani na kávovar, rýchlovarnú kanvicu, hriankovač alebo toastovač. Ako sa o ne starať? V prípade rýchlovarnej kanvice opäť odporúčam siahnuť po octe. Nalejte ho do spodku kanvice, nechajte ho pôsobiť a takto sa efektívne zbavíte vodného kameňa a baktérií. Po 20tich minútach kanvicu dôkladne opláchnite a prevarte vodou. Vodu vylejte a na druhý deň si už môžete urobiť svoj ranný čaj. V prípade kávovaru závisí jeho údržba od druhu kávovaru. V princípe však platí, že v prípade automatických kávovarov vyčistite nádobu na odpad, vylejete prebytočnú vodu a raz mesačne kávovar odvápnite. Malé spotrebiče ako napríklad hriankovač tiež prečistite handrou a vysypte z nej omrvinky.

 

 

Dôležitou súčasťou kuchyne je aj rúra. Na jej efektívne vyčistenie sú dostupné čistiace prostriedky do kuchyne, ktoré efektívne odmasťujú a zbavia nečistôt gril, rúru, mikrovlnnú rúru alebo sporák. Sklokeramické dosky si vyžadujú špeciálne šetrné prostriedky. Aj tie nájdete na www.drogeriadomov.sk.