S príchodom jari sa azda každý teší na dlhšie dni, teplejšie počasie, štebot vtákov a prírodu sfarbenú kvetmi rôznych stromov a rastlín, ktoré sa zobúdzajú zo zimného spánku. Avšak je jedna vec, ktorú gazdinky nemajú v láske a tou je veľké jarné upratovanie. Táto činnosť však môže mať nielen svoje výhody ale dokonca si ju môžete aj obľúbiť. Chcete vedieť ako? Tak čítajte ďalej.

Veľké jarné upratovanie sa skladá z množstva úkonov, ktoré bežne počas roka prehliadame a jar prináša ideálny čas na to, aby sme sa zbavili všetkého nepotrebného v našich domoch. Ak zoberieme do úvahy, čo všetko máme stihnúť, tak ide naozaj o kvantum, takže medzi prvými by ste si mali urobiť poriadny plán!

 

Urobte si plán a nakúpte všetko potrebné pre upratovanie

 

Veľké upratovanie vyžaduje veľa času, ale to neznamená, že ho nemôžete zredukovať! Potrebujete len plán a dokonalý nákupný zoznam. V prvom kroku si naplánujte, čo všetko chcete do veľkého upratovania zahrnúť. Budete popri upratovaní prať aj závesy, tepovať, umývať okná alebo doprajete wellness vašim spotrebičom? Urobte si zoznam (ideálne chronologický), čo všetko chcete stihnúť pričom sa vám vyjasní, že aké rôzne čistiace prostriedky budete potrebovať. Všetky čistiace prostriedky následne nájdete na www.drogeriadomov.sk, pričom pri nákupe v online drogérii ušetríte nie len peniažky, ale aj čas a cestu do miestnej drogérie, nakoľko vám potrebné čistiace prostriedky prinesie kuriér priamo domov!

 

 

Tip: Upratujete najradšej, keď ste sama? Nie je na tom nič zlé! Pošlite deti napríklad k starým rodičom a manžela do záhrady alebo na výlet a budete mať celý dom iba pre seba. Zárukou dobrej nálady je tiež hudba, ktorú máte rada, tak sa nehanbite zapnúť si nahlas tú svoju obľúbenú ????

 

Začnite triedením a miestami, ktoré bežne prehliadate

 

Azda najviac upratovanými miestnosťami počas roka sú kuchyňa a kúpeľňa. Bežne sa totiž stáva, že prehliadame miesta, kde trávime najviac času. Začnite tak tentokrát v spálni. Posteľnú bielizeň operte a matrac vyložte vyvetrať na slnko. Ak máte pocit, že váš matrac potrebuje vytepovať, tak sa nebojte zavolať odborníkov. Tepovacia čata sa postará nie len o hygienicky čisté a voňavé matrace ale zapriahnuť ich môžete aj do vyčistenia pohovky alebo autosedačiek. Jarné slnečné dni sú totiž ideálne pre takéto služby. Ak máte v izbe závesy, tak im tiež doprajte nový nádych. Zabúdať by ste nemali ani na skrine či komody. Odložiť môžete už zimné kabáty, hrubé bundy a šály či čiapky, pričom do popredia môžete uložiť ľahšie jarné oblečenie.

 

Zatočte s prachom a ošetrite svoj nábytok!

 

Utieranie prachu a vysávanie je jednoznačne bežnou súčasťou upratovania, ktorú aplikujú v každej domácnosti azda raz za týždeň. Niektoré z nábytkov si však počas veľkého upratovania vyžadujú extra starostlivosť, ktorú im môžete doprať behom pár minút. Správny čistiaci prostriedok na drevený nábytok či povrchy môže urobiť zázrak! Lídrami v tejto oblasti sú značky Pronto a Alex, ktoré ponúkajú širokú škálu prostriedkov podľa ľubovôle a potreby.

 

 

Medzi povrchy, ktoré potrebujú ošetriť patria jednoznačne aj parkety či kachličky. Správne čistiace prostriedky na podlahy sú polovicou úspechu, siahnuť by ste mali aj po efektívnych pomôckach či mopoch. Pri správnej kombinácii tak bude umývanie podláh hračka!

 

Žiarivé okná a hygienicky čistá domácnosť

 

Teraz je rad na umývaní okien. Pre niekoho to je skutočné prekliatie, avšak niekto si túto činnosť vyslovene užíva, veď čo môže byť lepšie ako čisté okná bez šmúh? Wow efekt a čisté okná môžete dosiahnuť za pomoci niekoľkých čistiacich prostriedkov v troch jednoduchých krokoch.

1.      Ak sa nachádza na vašom okne, ráme a parapete hrubá špina, tak okno povysávajte špeciálnym nástavcom pre vysávač zvonka i zvnútra.

2.      Následne okno prejdite mokrou handrou, okno usušte papierovou kuchynskou utierkou.

3.      Na záver docieľte čisté a lesklé okná za pomoci čistiaceho prostriedku na okná.

 

Zabúdať by ste nemali ani na dezinfekciu domácnosti. V tejto oblasti si najväčšiu pozornosť vyžaduje kúpeľňa a kuchyňa. V rámci dezinfekcie povrchov je na trhu dnes už veľké množstvo prostriedkov, ktoré zbavia povrchy prípadných baktérií a vírusov. Ich použitie môžete zaviesť aj do každodenného používania, nie sú totiž agresívne a ich vôňa je príjemná. Vodný kameň zo sprchovacích kútov, umývadiel a drezov odstránia dnes už veľmi účinné a zároveň šetrné prostriedky na odstránenie vodného kameňa, pričom s mastnými povrchmi zatočia čistiace prostriedky do kuchyne.

Ak skutočne plánujete ísť do detailov, tak by ste pozornosť mali venovať aj údržbe jednotlivých spotrebičov. O tejto téme sa môžete dočítať viac v našom blogovom príspevku.  

Gratulujeme! Úspešne ste doupratovali! Teraz Vám neostáva nič iné, ako si vyložiť nohy, zapnúť svoj obľúbený film a dať si niečo chutné pod zub ????