Veľké upratovanie spojené s umývaním okien je činnosť, ktorej sa ženy buď vyhýbajú, alebo to pre nich predstavuje relax. Či už je tomu tak, alebo onak, na umývanie okien by ste si mali nájsť čas ideálne aspoň dvakrát do roka. Kedy je však ten správny čas a ako na to? Ak chcete poznať odpovede na tieto otázky, tak odporúčame čítať ďalej.

Veľké upratovanie sa v domácnostiach už od nepamäti praktizuje na jar a jeseň. Súčasťou týchto upratovaní je aj umývanie okien, ktoré si často vyžaduje aj jeden celý deň. Aby ste dosiahli čo najlepší výsledok a zrkadlovo čisté okná, tak vám prinášame naše overené tipy.

 

Vytvorte si príjemnú atmosféru

 

S dobrou náladou aj práca pôjde lepšie. Táto veta jednoznačne platí aj v prípade umývania okien. Pred prácou teda dobite baterky za pomoci dobrej kávy alebo koláčika, následne si zapnite svoje obľúbené rádio alebo playlist, ktorý vám vytvorí dobrú náladu. Práca bude prebiehať jednoduchšie a bez zbytočných stresov, ak si vopred pripravíte všetko potrebné. Napríklad rebrík, vysávač, vedro s teplou vodou, papierové utierky a čistiaci prostriedok na okná. Keď už máte všetko potrebné po ruke, tak môžeme ísť na to!

Odstráňte hrubú špinu a povysávajte okná

 

Správne čistenie okien si vyžaduje premyslený systém a my sa o ten náš overený podelíme s vami! Medzi prvými by ste do rúk mali chytiť vysávač. Za pomoci špeciálneho nástavca povysávajte celé okno, vrátane plastovej časti, okna, sieťky a žalúzia či roliet. Nepodceňujte tento krok, nakoľko vie ušetriť veľa času a energie. Po tom, ako ste všetko povysávali, preneste sieťku do kúpeľne, kde ju za pomoci pár ladných pohybov, vody a ľubovoľného čistiaceho prostriedku zbavíte prachu, špiny či pavučiny. Sieťku nechajte uschnúť a po dokončení umývania ju smelo vložte späť do čistého okna.

 

 

Pripravte si správny čistiaci prostriedok na okná

 

Aby ste dosiahli dokonalý lesk a čistotu vašich okien, tak po dôkladnom povysávaní siahnite po klasike v podobe handry a teplej vode s kvapkou saponátu. Začnite vnútornou stranou okna, ktorú najprv umyte mokrou handrou, ktorá nezanecháva chĺpky a nitky. Pri umývaní zabudnite na krúživé pohyby, skôr použite techniku umývania okien pri ktorej použijete pohyby z ľava do prava. Následne usušte okno kuchynskou utierkou a na záver naneste čistiaci prostriedok na okná. Ten utrite dosucha, vďaka čomu zbavíte okná zbytočných šmúh. Rovnaký postup opakujte aj pri vonkajšej strane okna.

 

 

Tip: Ideálny čas na umývanie okien je jednoznačne vtedy, ak vonku nepanuje veľká zima. Veď nikto nechce prechladnúť počas toho, ako umýva okná. Okrem toho dbajte aj na to, aby vám slnko nepieklo na sklo, nakoľko tak voda rýchlejšie uschne a tak bude náročnejšie zbaviť sa nechcených šmúh a fľakov.

 

Nezabudnite ani na záclony či závesy

 

K čistým oknám patria aj čisté záclony či závesy.Tie dajte dole ešte pred umývaním okien a vložte ich do prania počas umývania okien. Dokonalým pomocníkom na vyčistenie a vybielenie záclon je napríklad bielidlo na záclony, ale jednoznačne poslúži aj obyčajný prášok na pranie na biele oblečenie. Ak chcete dosiahnuť dokonalé osvieženie v miestnosti, tak záclony naneste na svoje miesto ešte mokré a v miestnosti dosiahnete dokonalé osvieženie a príjemnú vôňu.

 

 

Upratovanie a umývanie okien nie je žiadna veda, avšak jednoznačne si vyžaduje systém, správnu techniku a čistiace prostriedky. Máte aj vy nejaké overené tipy a triky? Podeľte sa s nami o ne na našich sociálnych sieťach!