Škvrny a nečistoty sú nepriateľom oblečenia už od nepamäti. Vymoženosti 21. storočia nám síce priniesli mnoho výhod a zjednodušili naše životy v rôznych oblastiach, ale dilema pre správne a efektívne odstránenie rôznych škvŕn pretrváva až dodnes. My sme sa preto rozhodli Vám skompletizovať naše najlepšie tipy a triky pre rýchle a účinné odstránenie rôznych nečistôt z oblečenia. 
 
Krv, pot, tráva, rúž a mastné fľaky. Toto sú tie škvrny, ktoré sa najčastejšie vyskytnú na oblečení. Ich odstránenie je náročné, avšak nie nemožné. Ale ako na to? Kľúčovým faktorom v prípade škvŕn je rýchlosť. Rýchlosť identifikácie škvrny a následné namočenie do studenej vody. Teplou či vlažnou vodou by ste zažrané škvrny len viac podporili. Pri čistení škvŕn sa tiež vyvarujte drhnutiu látky, škvrny sa tak dostávajú hlbšie do tkaniny.
 

Odstraňovanie škvŕn pred praním 

 

Po tom, ako ste oblečenie so škvrnou namočili do studenej vody, je potrebné siahnuť aj po prostriedku na odstránenie škvŕn. Medzi najznámejšie jednoznačne patrí žlčové mydlo. To je vhodné pre rôzne druhy a farby látky, je šetrné ku tkanivám a je osvedčeným pomocníkom pri predpieraní. Dostupné je nielen v tuhej forme ale už aj v efektívnej tekutej forme s aplikátorom. Pre vegánov tu je tiež dostupné aj TIERRA VERDE olivové mydlo s citrónom, ktoré neobsahujú palmový olej ani živočíšne zložky. Okrem toho je obľúbený aj Vanish tekutý odstraňovač škvŕn, ktorý pri priamom nanesení na škvrnu účinkuje už v priebehu 5 minút a je možné ho pridať aj do bežného cyklu počas prania v práčke. 
 
Objavili ste škvrnu od jedla na detskom oblečení? Žiadny strach! Nečistoty z oblečenia vašich najmenších odstránite šetrne a pohodlne. Frosch ekologický odstraňovač škvŕn v spreji sa postará o zmiznutie zaschnutého jedla rýchlo a efektívne a jeho prírodné zloženie sa postará o hýčkanie pokožky bábätiek a batoliat. 
 
 

Odstraňovanie škvŕn počas prania

 

Aplikovaním prostriedku na odstránenie škvŕn na postihnuté oblečenie zďaleka nie je postačujúce. Pozornosť treba venovať aj výberu správneho prostriedku na pranie. V zásade platí, že sypký prášok na pranie je vhodnejší najmä pri praní svetlej bielizne a účinne bojuje so škvrnami od kávy, čaju či vína. V tomto prípade je však dôležité prať na vysokých stupňoch, pretože sa môže stať, že sa vám prášok nerozpustí. Na trhu je ďalej široká škála gélov na pranie, ktoré sú prispôsobené istým potrebám užívateľov. Môžete siahnuť po gély na športové oblečenie, ktorý neutralizuje pachy a zbavuje oblečenie stôp po pote alebo hygienickom pracom gély od Sanytol, ktorý prečistí textílie do hĺbky, odstraňuje pachy a dôkladne všetko prevonia. 
 
 

Prevencia pred zafarbením

 

Určite sa už aj vám stalo, že ste nové tričko vložili do bežného prania a následne ste sa chytali za hlavu, že akú tragédiu ste to narobili. Často sa totiž stáva, že nové oblečenie púšťa farbu a tak môze dôjsť k tomu, že sa nechtiac zafarbí ostatné oblečenie v praní. Tomuto môžete predísť veľmi jednoducho. Na trhu sú totiž dostupné tzv. obrúsky na zachytávanie farieb, ktoré sa postarajú práve o to, aby nedošlo k vyššie opísanému nešťastiu. 
 
 

Domáce tipy a triky

 

Niekedy sa objavia aj škvrny a nečistoty, ktoré sa dajú odstrániť rýchlo a jednoducho aj pomocou prostriedkov, ktorými disponuje každá domácnosť. Takými sú napríklad soľ, sóda bikarbóna, ocot alebo kyselina citrónová.
 
 
V prípade odstránenia čerstvej škvrny od krvi stačí obyčajná studená voda. Pri zaschnutej krvi to je už trocha komplikovanejšie, ale nie nemožné. Pripravte si roztok zo sódy bikarbóny alebo soli a studenej vody a namočte do doň oblečenie. Nechajte pôsobiť niekoľko minút a potom vyperte v práčke. Určite ste sa už stretli už aj so žuvačkou prilepenou na oblečení. Tu vám pomôže zaujímavá vec, a tou je mraznička. Oblečenie so žuvačkou vložte do mrazničky a počkajte kým žuvačka zamrzne. Po tom ju už len veľmi jednoducho zlúpnete z oblečenia.