Umývačka riadu je jednoznačne jedným z najlepších vynálezov modernej doby. Špinavý riad a nádoby totiž môžete mať čisté už aj za 45 minút! Pre efektívnosť umývania je však dobré používať prostriedky, ktoré zabezpečia čistý riad a dlhú životnosť vášho spotrebiča. Čo všetko budete potrebovať? Toto sú naše odporúčania!

Už dávno neplatí to, že umývačka riadu je záležitosťou privilegovaných. Tento spotrebič sa v dnešnej dobe stal cenovo dostupným už pre každého a tak pomáha nejednej rodine ušetriť nie len čas ale aj peniaze a životné prostredie. Povedzte tak aj vy zbohom umývaniu špinavého riadu v rukách! Samotná umývačka riadu je totiž veľmi nenáročná na používanie, údržbu a tiež nevyžaduje plnú skriňu prostriedkov.

 

Ktoré prostriedky sú potrebné do umývačky riadu?

 

Napriek tomu, že sa umývačka riadu zdá ako komplexný spotrebič, tak pre jej správne fungovanie je potrebných pár prostriedkov. V každej skrini sú tak potrebné nasledovné prostriedky do umývačky riadu: Základom pre čistý riad sú kapsule alebo gél do umývačky riadu. Kapsule do umývačky riadu sú veľmi efektívnym a jednoduchým spôsobom používania umývačky. Po naložení myčky, kapsule jednoducho vložíte do vyhradenej priehradky a zapnete program. Okrem toho, pre lesklé poháre a riad, sa odporúča pridať aj leštidlo. Soľ sa do umývačky riadu pridáva pre zmäkčenie vody, zlepšenie kvality umývania a šetrenie riadu. Ak sa vám soľ minie, tak spotrebič túto skutočnosť vo väčšine prípadov oznámi svetelnou signalizáciou. Pridaním soli prispejete nie len k zlepšeniu kvality umývacieho cyklu, ale aj k dlhej životnosti samotnej umývačky.

 

 

Ako predĺžiť životnosť umývačky riadu

 

Umývačku riadu nekupujete každý rok, preto treba dbať aj na správnu údržbu. Preto sa odporúča prečistiť filter od mastnoty a zvyškov jedla. Raz za čas je tiež odporúčané pustiť umývačku aj na prázdno s prostriedkom na čistenie umývačky riadu. Ten pri správnom použití zanechá umývačku čistú a voňavú. Čistič umývačky riadu je prostriedkom, ktorý umývačku vydezinfikuje a zbaví usadenín vodného kameňa, ktorý sa tvorí pri tvrdšej vode.

 

 

Čo do umývačky nepatrí?

 

Nie všetko, čo sa nachádza v kuchyni, je vhodné vložiť do umývačky riadu. Jednoznačne do umývačky nepatria drevené predmety ako napríklad dosky na krájanie, nože s drevenou rukoväťou a rôzne tĺčiky a varechy. Škodu vášmu spotrebiču môžu narobiť aj panvice a formy s teflónovým povrchom. Medený, strieborný, hliníkový, pozinkovaný, drevený riad alebo riad zdobený kovovými prísadami by ste tiež radšej nemali vkladať do umývačky, nakoľko sa môže znehodnotiť nie len riad, ale aj spotrebič.

 

 

Pár tipov na záver

 

Pre efektívne umývanie riadu je potrebné dbať aj na množstvo naloženého riadu. Umývačku zbytočne neprepĺňajte, môže sa totiž stať, že vám neumyje správne riad. Príbory vkladajte do košov určených špeciálne na príbory. Dbajte tiež aj na to, aby sa sprchovacie ramená voľne otáčali a nenarážali na žiadnu prekážku v podobe chybne uloženého riadu. Do pozornosti dávame aj skutočnosť, že riad pred vložením do umývačky nie je potrebné umývať ručne. Veľmi mastné, zaschnuté alebo pripálené riady je možné vopred namočiť, avšak bežne znečistený riad si nevyžaduje zbytočné plytvanie vodou.