Jar je obdobím, kedy sa viacerí z nás rozhodnú pre veľké upratovanie domov, bytov, pivníc, skladov či chatiek a terás. Ale viete na čo by ste tiež nemali zabúdať v jarnom období? Predsa na čistotu a zdravie vášho auta, ktoré vás denno-denne prepraví bezpečne do práce alebo do školy. Ako mu dopriať správnu čistotu doma? Tieto tipy a triky vám jednoznačne uľahčia prácu!

Prach, peľ, kyslé dažde a rôzne iné vplyvy počasia či vonkajšie faktory zaťažujú vaše vozidlo na dennej báze. Práve preto je potrebné mu dodať čisté „oblečenie“ a pravidelnú starostlivosť nie len vo forme sezónneho prezutia a rôznych opráv či vylepšení, ale aj v prípade čistenia a starostlivosti. A prečo by ste sa mali rozhodnúť pre čistenie a umývanie vášho auta doma? Pretože budete mať prehľad o každom kroku, ktorý sa vykoná na vašom vozidle a tiež to môže byť aj príjemné vyplnenie voľného času alebo aj celkom zábavná činnosť.

 

Odstránenie hrubej špiny je základ

 

V prvom kroku pri čistení karoséria je potrebné zbaviť sa hrubej špiny. V tomto kroku vám najviac pomôže hadica alebo vysokotlakové čistenie wapkou, vďaka čomu sa zbavíte drobných nečistôt. Pre ešte dokonalejší výsledok môžete použiť aj špeciálnu násadu, ktorá vám nepoškodí lak a zvýši efektivitu čistenia. Pri ďalších krokoch bude v hlavnej úlohe autokozmetika, ktorá sa postará o krásne a čisté vozidlo. V ďalšom kroku budú vašimi hlavnými pomocníkmi autošampón, umývacia rukavica a vedro s vodou. Na trhu sa nachádzajú prípravky, ktoré budú k laku vášho auta nie len šetrné, ale obsahujú aj vosk, vďaka ktorému bude karoséria chránená pred slnkom, nečistotami a istý čas dokonca aj pred dažďom! Po dokončení umývania šampón šetrne zmyte a karosériu môžete usušiť mikroténovou utierkou alebo jelenicou, ktorá sa postará o dokonalý lesk.

 

 

Tip: Najmä v letnom období sa stáva, že okná zrkadlá sú znečistené rôznym hmyzom a komármi. Riešením je špeciálny čistič, ktorý je určený na rýchle a jednoduché odstránenie zbytkov hmyzu zo skiel, plastových a chrómových nárazníkov, kapoty, mriežky chladiča.

 

 

Kolesá umývajte osobitne pred umytím karosérie alebo po ňom. Najlepším riešením je čistič kolies a kefa. Prostriedok nastriekate, kefou rozrušte špinu a prúdom vody všetko zmyte. Ak by ste aj naďalej badali na diskoch špinu, postup opakujte.

 

Vysávanie a čistenie interiéru

 

Čistenie interiéru prebieha na rovnakom princípe ako vonkajšie čistenie. Pre správny výsledný efekt by ste sa najprv mali rozhodnúť pre povysávanie koberčekov a sedadiel, následne prejdite na utieranie prachu. Veľmi ľahko môžete pomôcť aj plastom v kokpite auta. Tie sa prevádzkou špinia, sadá na nich prach a na plastoch sa vytvára lepkavý film. Pomôckou je čistič na palubnú dosku, aktuálne sa na trhu nachádzajú aj s rôznymi vôňami, takže výber je len na vás ???? Ak si ešte viac chcete zjednodušiť prácu, tak sa na trhu nachádzajú aj vlhčené utierky na palubnú dosku, ktoré môžete mať uložené v aute a hocikedy ich vytiahnuť a použiť.

 

 

Posledné úpravy

 

Disponuje vaše auto klimatizáciou a cítite z neho mierny zápach? Riešením je aj používanie dezinfekčných sprejov alebo produktov, ktoré sú určené na čistenie klimatizácie. Tu stačí poriadne stlačiť aplikátor, sprej postaviť do miesta koberčeku spolujazdca, zapnúť klímu naplno s vnútorným obehom a opustiť auto. Po 15 minútovej očiste nezabudnite aspoň na 30 minút, vyvetrať interiér auta.

 

 

Na záver vám neostáva iné ako vložiť do auta svoj obľúbený osviežovač a vyraziť na ďalšie dobrodružstvo.