Naparovanie nie je žiadnou novinkou. Parnú saunu a kúpele s teplou vodou obľubovali už Rimania, ktorí sa častokrát postarali o výstavbu nemalých kúpeľov. Naparovanie tváre je obľúbené aj v rámci kozmetiky a má aj významné liečivé účinky. Ako si viete vytvoriť doma svoju malú vlastnú „saunu“ pre tvár a aké sú jej výhody? Čítajte ďalej!

Naparovanie patrí medzi jeden z najstarších rituálov, vďaka ktorému je možné pleť vyčistiť, rozžiariť a omladiť. Popri pozitívnych účinkoch na pleť je naparovanie dobrým pomocníkom aj v boji proti chrípke, prechladnutiu a upchatému nosu.

 

Naparovanie ako kozmetický rituál

 

Teplá voda a teplo celkovo má množstvo pozitívnych účinkov na naše telo i myseľ. Inak to nie je ani pri naparovaní tváre, kedy je známe, že nakoľko pokožka reaguje na kombináciu horúčavy a vlhkosti tak nastáva otvorenie pórov a uvoľnenie nečistôt a prebytočného kožného mazu. Pravidelné naparovanie tváre tak môže zabrániť vzniku vyrážok a výrazne tak prispieť k čistej pleti. Teplo tiež podporuje prekrvenie pokožky, výsledkom čoho je svieži a zdravý vzhľad pokožky. Samotné naparovanie je dobrým začiatkom, ak sa rozhodnete pre hĺbkové čistenie pleti. Vďaka nemu vám oveľa jednoduchšie pôjde odstraňovanie čiernych bodiek či už manuálne alebo za pomoci pleťovej masky s aktívnym čiernym uhlím.

 

 

Bojovník proti prechladnutiu

 

Obdobie prechladnutia a bolesti je za rohom a jednoznačne sa oplatí pripraviť na boj proti týmto neduhom. Naparovanie môže byť pomocníkom aj v tejto oblasti, pričom nebudete potrebovať nič viac, ako teplú vodu, uterák a esenciálny olej. Na trhu sa ich nachádza veľké množstvo, avšak zaručenú úľavu od upchatých dutín zabezpečí eukalyptový esenciálny olej, mätový alebo borovicový olej. Výpary z esenciálnych olejov zároveň ukľudnia a zvlhčia sliznicu. Večerné naparovanie vám počas choroby jednoznačne zabezpečí nerušený spánok bez kašľa alebo upchatého nosa.

 

 

Relaxačné účinky

 

Chcete sa cítiť doma ako v saune? Vďaka technike naparovania je možné si v pohodlí doma vyčarovať bylinkovú parnú saunu s viacerými pozitívnymi účinkami. Najobľúbenejšou klasikou sú sušené kvety rumančeka, ktorý pôsobí protizápalovo a pozitívne a upokojujúco. Považuje sa aj za prvú pomoc pri prechladnutí. Mätový esenciálny olej sa postará o nabudenie a osvieženie, pričom levanduľová silica sa vďaka svojim relaxačným účinkom postará o pokojnú myseľ a kľudný spánok.  

 

Ako sa správne naparovať?

 

Napriek tomu, že naparovanie vyzerá ako jednoduchý proces, jednoznačne je dôležité ho robiť správne. Pripravte si veľkú (nie plastovú) misu, uterák, bylinky alebo éterické oleje a priveďte do varu približne liter vody. Do horúcej vody pridajte bylinky alebo olej. Nechajte krátko lúhovať, kým sa voda trochu ochladí a para nebude príliš horúca. Keď vám teplota pary vyhovuje, položte si uterák na hlavu a skloňte tvár nad misku. Naparovanie absolvujte najmenej päť minút, maximálne desať minút. Zavrite oči, paru vdychujte nosom a vydychujte ústami. Po procese si ešte doprajte chvíľu oddychu v sedavej polohe.

Gratulujeme, máte za sebou relaxačný a zdraviu prospešný rituál, ktorý môžete absolvovať každý týždeň.