Obľúbené letné obdobie je tu znova ale s ním prichádzajú aj nežiadané komáre. Znepríjemňujú večerné posedenie na záhrade alebo výlety. Často sa dostanú aj do interiérov a tak rušia aj pokojný nočný spánok. Ako sa ich zbaviť efektívne? Pozbierali sme Vám naše najlepšie tipy!

Nikto sa neteší na začervenané štípance, ktoré svrbia a často aj pália. Presne také po sebe zanechávajú komáre, ktoré prichádzajú s teplým počasím. Zbaviť sa ich nie je jednoduché, avšak to nie je nemožné. Existuje totiž niekoľko prostriedkov, ktoré ochránia nie len pred komármi ale aj pred kliešťami.

 

1. Používajte repelent

 

Slnko a dobré počasie sú hotovým lákadlom do prírody. Nejeden milovník cyklistiky, turistiky alebo dlhých prechádzok preto vyhľadáva miesta a spôsoby ako si užiť z výletu čo najviac. Nepriateľmi takýchto výletov sú často komáre a kliešte. V rámci prevencie sa využívajú rôzne repelenty a prostriedky, ktoré sa postarajú o ničím nerušený výlet. Repelenty sú efektívne vtedy, ak sa nanesú na suchú a nepoškodenú pokožku a oblečenie ešte pred samotnou fyzickou aktivitou. V prípade kontaktu s vodou si nezabudnite prostriedok naniesť znova.

 

2. Pokoj aj v záhrade

 

Posedenie v záhrade môže byť v podvečerných hodinách výzvou. Komáre sú nepríjemnou záležitosťou a môžu pokaziť nejednu grilovačku alebo nočné kúpanie sa. Pri takýchto udalostiach je potrebné sa pripraviť už vopred a zabezpečiť si tak prostriedky na odpudenie hmyzu. Častými pomocníkmi sú napríklad sviečky s vôňou citronelly alebo špirály na odpudenie komárov.

3. Ochráňte svoj domov

 

Napriek veľkej snahe predísť komárom sa môže stať, že sa tento nepríjemný hmyz dostane aj do interiérov domov alebo bytov. Zbaviť sa ho je možné nenáročným spôsobom, a to elektrickým odpudzovačom hmyzu. Tie sú dnes dostupné vo viacerých prevedeniach. V prípade minutia je možné dokúpiť aj náhradné náplne proti muchám, komárom a mravcom.

 

4. Prispejú aj rastlinky

 

K príjemnému pobytu v záhrade môžu prispieť aj bylinky v blízkej záhrade alebo v črepníku. Takými sú napríklad mäta, levanduľa, medovka a rozmarín. Tie okrem toho, že odpudia komárov, spestria vašu záhradku peknými kvietkami. Na druhej strane neochránia celý priestor, takže o celkový kľud sa postará napríklad sprej na odpudenie komárov s príjemnou vôňou pomaranča, ktorý je možné nastriekať voľne do okolia.

 

5. Sledujte svoje okolie

 

Komáre obľubujú vlhké prostredie a vodu. Zbavte sa teda všetkých prvkov, ktoré by mohli byť domovom pre týchto nepríjemných „upírov“. Ide najmä o rôzne jazierka, vedrá, črepníky alebo kýble s vodou. Zároveň dbajte na to, aby ste pri vchádzaní do domu zatvárali za sebou dvere a na oknách mali namontované kvalitné sieťky proti komárom.

Prevencia voči komárom je účinná ale je takmer isté, že sa počas sezóny stretnete aspoň s jedným štípancom od komára. Aká je prvá pomoc? Svrbenie a pálenie môže zmierniť ľad alebo studená voda. Okrem toho sú v lekárňach dostupné rôzne prípravky, ktoré pokožku upokoja a zabezpečia skoršie hojenie pokožky.