Správna intímna hygiena by mala byť alfou a omegou pre všetky ženy. To, ako sa starať o intímne partie a aké prostriedky používať, vštepujú mamičky dievčatkám už v škôlke. Atraktívne produkty modernej doby a aktuálne trendy nás však môžu zlákať na rizikové chodníčky. Ako by to teda malo byť po správnosti?

Azda každá mamička malého dievčatka naučí svoje dieťa pred odchodom do škôlky správnej intímnej hygiene. Základným pravidlom by malo byť „spredu dozadu.“ Dôležité ale je, aby sa správneho utierania držali aj dospelé ženy a nezaniesli si nežiadúce baktérie do svojich intímnych partií. Nástrahy číhajú aj v podobe príliš parfumovaných prostriedkov na intímnu hygienu alebo v prípade nosenia úzkych džínsov. Tieto vymoženosti modernej doby môžu nám ženám narobiť nepríjemné zdravotné problémy, akými je napríklad aj zápal močových ciest.

 

Správna spodná bielizeň

 

Syntetická bielizeň nie je žiadnou lahôdkou pre vašu pokožku. Toto obzvlášť platí v prípade intímnych partií, kde by ste mali eliminovať nosenie spodnej bielizne z umelých látok akými sú napríklad polyamid a elastan. Nohavičky zo 100% bavlny, poprípade bambusového vlákna sú ideálne na každodenné pohodlné nosenie, vďaka čomu sa vyhnete nadmernej kumulácii tepla, čo by vytvorilo ideálne prostredie pre množenie baktérií.

 

 

Slipové vložky. Áno alebo nie? Ak sa by ste sa spýtali vášho gynekológa na funkčnosť a potrebu slipových vložiek, tak jednoznačne by vám povedal, že ide o výdobytok doby, ktorý nie je nutnosťou a niekedy môže narobiť viac škody ako úžitku. Pri slipových vložkách ide o rovnaký princíp ako pri intímnej spodnej bielizni, dbať by ste mali na to, aby ste nechali svoju kožu a intímne partie dýchať. Po slipových vložkách by ste teda mali siahnuť len vtedy, keď to je naozaj potrebné.

 

Správna intímna hygiena

 

V 21. storočí sa objavuje na policiach drogérií široký sortiment produktov, ktoré uľahčujú ženám každodennú hygienu. Od voňavých sprchových gélov, šampónov cez rôzne druhy deodorantov až po prostriedky pre intímnu hygienu. Všetky tieto produkty sú atraktívne zabalené, majú príjemnú vôňa a dobrú konzistenciu. Ale pre ktorý konkrétny produkt sa rozhodnúť? Pri výbere produktov na intímnu hygienu by ste sa mali zamerať na pH. V oblasti intímnych partií ženy prevláda kyslé pH a prirodzená obranyschopnosť môže byť ľahko narušená použitím nesprávneho mydla či sprchového gélu. Špeciálne pre oblasť intímnych partií sú vyvinuté rôzne gély pre intímnu hygienu, ktoré majú všetko, čo vaše intímne partie potrebujú.

 

 

Na trhu sú tiež dostupné aj rôzne obrúsky na intímnu hygienu, ktoré sú na rovnakej báze ako intímne gély. Sú vhodné na cesty, nakoľko sú kompaktné a diskrétne sa zmestia do každého kufra či kabelky.

 

Pohodlie aj počas menštruácie

 

Menštruácia môže byť pre niektoré ženy naozaj nepríjemnou záležitosťou, ktorú sprevádza bolesť a náladovosť. Intímne partie si vyžadujú v tomto období nadmernú starostlivosť. Najväčšími pomocníkmi sú jednoznačne hygienické vložkytampóny, ktoré je možné vybrať si podľa intenzity menštruácie. Pravidelná hygiena pomocou gélov na intímnu hygienu je tiež dôležitá, uprednostniť by ste mali najmä sprchovanie, kúpanie vo vani nie je v tom prípade ideálne. Aj napriek tomu, že na trhu sa nachádzajú tampóny, vďaka ktorým si môžete užiť aj počas menštruácie nerušený pobyt na dovolenke pri vode, tak by ste mali obmedziť pobyt vo vode na minimum. Odborníci totiž neodporúčajú pobyt vo vode počas menštruácie, nakoľko sa počas tohto obdobia zvyšuje náchylnosť k infekciám.

 

Pozor na stravovanie!

 

Správne intímne prostredie môže byť narušené nesprávnym stravovaním. Napríklad nadmerná konzumácia cukru a bielej múky môžu rozhodiť prirodzenú mikroflóru organizmu. Celozrnné pečivo, správny pitný režim a mliečne výrobky ako acidofilné mlieka, syry a zdravé bielkoviny pôsobia prospešne aj v prípade zdravia „tam dole“.

 

 

Zdajú sa vám naše rady užitočné? Tak sa o ne neváhajte podeliť so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach.