Letné horúčavy dajú zabrať nejednému z nás. O chladný vzduch v domácnosti sa môže postarať ventilátor, klíma či mobilná klíma. Ale čo v prípade, ak nemáme doma či na dovolenke takýchto pomocníkov? V takomto prípade je potrebné siahnuť po overených tipoch našich mám a starých rodičov. Niektoré sú naozaj jednoduché a finančne nenáročné.

Leto 2022 nám svojimi vysokými teplotami narobilo poriadnu neplechu. Teploty sa počas dňa môžu vyšplhať aj na 39°C a nočné teploty tiež jednoznačne sťažujú spánok. Riešením pre ochladenie domácnosti ponúka rôzna elektronika, avšak existujú aj overené triky, ktoré jednoznačne stoja za vyskúšanie.

 

Vetrajte len v noci

 

Počas vysokých vonkajších teplôt jednoznačne nechcete aby sa teplý vzduch dostal do vášho domova. V takomto prípade je potrebné mať na pamäti jednu dôležitú vec: vetrajte len po 21:00. V dome tak budete mať len čerstvý večerný vzduch.

 

 

Žalúzie, tienenie, závesy

 

Aj napriek tomu, že sa to na prvý pohľad môže zdať ako nezmysel, tak veľkým pomocníkom sú rolety a žalúzie. Počas dňa by ste ich mali zatiahnuť a aj keď sa vám bude zdať, že je tma, tak zadosťučinením pre vás bude príjemná vnútorná teplota. Nápomocné sú aj závesy. Tie rovnako ako aj rolety, majte celý deň zatiahnuté.

V externých horúčavách tiež ponúkne osvieženie jeden známy a účinný trik: mokré závesy. Závesy operte bežným duom: prací prášokaviváž a následne mokré závesy zaveste na svoje miesto. Rovnaký trik môžete aplikovať za pomoci uteráku.

 

 

Príjemný spánok aj počas leta

 

Vysoké teploty v letnom období môžu spôsobiť bezsenné noci, avšak je tu niekoľko jednoduchých tipov a trikov, ktoré stoja za vyskúšanie pre zabezpečenie príjemného spánku. Používajte bavlnené alebo saténové obliečky, žiadny silon alebo polyester. Bavlna vám pomôže regulovať telesnú teplotu, tak sa pre ňu rozhodnite aj pri výbere pyžama. Zaujímavým trikom je tiež aj vloženie pyžama do mrazničky. Ale urobte tak len na chvíľu, aby vám oblečenie nezamrzlo. Zabudnite na rôzne deky alebo vlnené prikrývky, tie si nechajte radšej na zimu :-)

 

 

Osviežte sa aj počas dňa

Ak vonku úradujú vysoké teploty, tak jednoznačne nestačí schladiť len domácnosť. Občas je potrebné siahnuť aj po prvej pomoci v podobe osviežujúceho nápoja. Obľúbenou ingredienciou je v letnom období ľad, ktorý je jednoduché si vyrobiť aj doma za pomoci vrecka na ľad. Vrecko jednoducho napustíte vodou, vložíte do mrazničky a o pár hodín na to sa môžete tešiť napríklad na osviežujúci nápoj s lesným ovocím.

 

 

Recept na osviežujúci nápoj s lesným ovocím

 

Hrsť zmesi lesného ovocia

250 ml vody alebo sódy

Pár lístkov mäty

Ľad

Postup:

Na dno pohára vložíme pár kociek ľadu, ovocie a pár lístkov mäty. Následne zmes zalejeme vodou a mierne rozmiešame.

Následne Vám neostáva nič iné ako si užiť svoj osviežujúci nápoj :-)