Povedomie o ochrane prírody a životného prostredia je téma, ktorá sa čím ďalej, tým častejšie skloňuje v spoločnosti. Sprievodným úkazom je teda napríklad aj ekologická domácnosť, ktorá sa stáva trendom. Ale čo to vlastne znamená a prečo je takáto domácnosť šetrná pre naše životné prostredie? A ako si vytvoriť takúto domácnosť? Zodpovieme Vám tieto najčastejšie otázky.

 

Pri konzumnom spôsobe života produkujeme veľké množstvo odpadu. Rozšíreným neduhom je tiež nadmerné používanie rôznych chemikálií v domácnosti. Ekologická domácnosť nemusí znamenať extrémnu zmenu životného štýlu. S niekoľkými užitočnými tipmi a trochou plánovania to ľahko zvládnete.

 

Menej plastu

 

Jedným zo základných pilierov ekologickej domácnosti je obmedzeniu plastu a nahradenie prírodným materiálom všade tam, kde to je možné. Urobiť tak môžete napríklad už pri prvom nákupe, kde sa vyberiete s plátenou taškou na nákup. Zbytočným omylom môžete predísť napríklad aj nákupom na trhu alebo v bezobalovom obchode. Vo svojej domácnosti môžete nahradiť niektoré produkty takými, ktoré sa jednoduchšie rozložia v prírode. Medzi takéto eko produkty v kuchyni patria napríklad kompostovateľné vrecia na bio odpad, kompostovateľné formy na pečenie, rozložiteľné utierky, prírodná kuchynská hubka alebo aj látkové tampóny na odličovanie. Fantázii sa medze nekladú a existuje množstvo prírodných variant pre takmer každú oblasť v domácnosti.

 

 

Menej chémie

 

Viete kedy používate najviac chemických prostriedkov? Predsa pri praní a upratovaní. A viete, že tá chémia, ktorú počas týchto procesov vypúšťate do prírody, ju znečisťuje? Jednoznačným riešením sú ekologické čistiace a pracie prostriedky, ktoré šetria nie len prírodu ale aj vašu pokožku. Najobľúbenejšími produktami pre ekologické čistenie domácnosti je rada od značky Tierra Verde. Táto česká značka ponúka vo svojom portfóliu ekologické prostriedky na pranie, na riad, na upratovanie, na vodný kameň a na škvrny. Ich prostriedky sú bez syntetických farbív a parfumov. Jednotlivé produkty sú parfumované prírodnou silicou a ich základ je často v biokvalite.

 

 

Viac prírodnej kozmetiky

 

To, že začnete žiť ekologicky, neznamená, že sa musíte vzdať svojich obľúbených kozmetických rituálov. Ekologické sprchovacie gély, šampóny a mydlá sú základnou ponukou každej eko značky. Okrem toho si môžete nechať pokožku hýčkať aj rôznymi krémami, sprejmi, deodorantmi a pílingami, ktoré urobia z vášho večerného kúpania hotový relax, ktorý bude nie len plný dobrých vôni, ale nebude ani trošku prekážať matke prírode.

 

 

Pri ekologickej domácnosti je dôležité aj triedenie odpadu. Staré veci sa dajú niekedy kreatívne zrecyklovať a zo zvyškového odpadu treba dôkladne vytriediť aspoň plasty, papiere a sklo. Ak máte možnosť kompostovať, rozhodne ju využite – pomôžete prostrediu a získate cenné hnojivo pre rastliny. Pre tých odvážnejších už existujú kompostéry vhodné na použitie v interiéri.

 

A prečo by ste sa mali rozhodnúť pre ekologickú domácnosť? Uvedomelé správanie voči prírode by nám mohlo pripomínať aj toto indiánske príslovie: „Až keď sa vyrúbe posledný strom, otrávi posledná rieka, uloví posledná ryba, až vtedy pochopíme, že peniaze sa nedajú jesť.“