Január sa vyznačuje tým, že si počas tohto mesiaca dávame predsavzatia, ktoré by sme chceli dodržať počas celého nového roka. Tam si väčšinou nechceme prenášať rôzne bremená a nadbytočný chaos či neporiadok. Domácnosti tak často získavajú nový nádych. Ako na reorganizáciu šatníka, zbavenie sa všetkého nepotrebného a vytvorenie priestoru? Prinášame vám naše overené tipy!

Chystáte sa na reorganizáciu šatníka, alebo len chcete získať viac priestoru vo vašej skrini, komode či botníku? Najprv si pevne stanovte cieľ, ktorý chcete dosiahnuť a potom sa môže ísť na plánovanie!

 

Plánujte vopred

 

Vytvorenie primárneho plánu je dôležité z toho dôvodu, nakoľko je viac ako pravdepodobné, že budete potrebovať niekoľko pomôcok. Dobrými pomocníkmi na ušetrenie miesta sú napríklad vákuové vrecká, vešiaky alebo plastové boxy. Jednoznačne bude potrebné siahnuť aj po čistiacich prostriedkoch, ktoré sú šetrné voči drevenému alebo inému povrchu avšak budú účinné voči prachu a nečistotám. Okrem iného by ste si mali pred reorganizáciou šatníka aj vopred vyhradiť čas, nakoľko tento proces môže zabrať aj niekoľko hodín.

 

Zbavte sa nepotrebných vecí

 

Správny postup je kľúčovým faktorom k vytúženému úspechu. Medzi prvými si vyberte všetko zo svojej skrine, botníka či komody, vďaka čomu budete mať lepší prehľad o tom, čo všetko tam máte. Našli ste tričko po babičke, ktoré ste si neobliekli ani raz, alebo šaty, ktoré ste už vyrástli, či kabelku, ktorá sa nehodí k vašej osobnosti? Zbavte sa ich! Ak chcete ísť jednoduchou cestou a zároveň chcete niekoho potešiť, tak nechcené veci jednoducho podarujte niekomu, kto ich ešte využije alebo ak chcete mať „vreckové“ na nové kúsky oblečenia, tak vytriedené veci jednoducho predajni v bazári alebo na jednej z platform, ktorá je na to určená. Voľba je len na vás.

 

 

Priestor vyupratujte

 

Ruku na srdce, koľkokrát ste utreli vrch skrine alebo povysávali jej vnútro? Ak nie často, tak teraz je na to tá vhodná chvíľa! Ak ste už aj tak všetko vybrali zo skrine, tak jednoznačne by ste mali utrieť prach, vhodnou alternatívou je napríklad čistiaci prostriedok na nábytok.

Tip: Máte pocit, že by vaša šatňa potrebovala voňavé osvieženie? Na trhu sa nachádzajú príjemné vône do šatníka, ktoré môžu vášmu šatníku prepožičať vôňu mora, čerstvo vypratej bielizne alebo ovocia či byliniek.

Viac druhov čistiacich prostriedkov nájdete TU. 

Organizujte

 

Milovníci poriadku pozor! Teraz ide tá obľúbená časť: organizácia šatníka. Teraz prídu na rad vešiaky, rôzne boxy či držiaky. Fantázii a potrebám sa medze nekladú. Ak je potrebné, tak sa nebojte do skrine dokúpiť aj ďalšiu poličku alebo na trhu sú dostupné aj šatníkové organizéry či rôzne úložné systémy. Nezabudnite priestor vyhradiť aj teniskám alebo kabelkám, ktoré by sa nemali o seba tlačiť, aby sa nepoškodili.

 

 

Doprajte veciam trochu lásky

 

Ak sa vám počas celého roka nepodarilo ošetriť svoje kabelky, tenisky či čižmy, tak teraz je na to ten správny čas. Vypratie topánok, ošetrenie kožených topánok alebo ošetrenie kabeliek včelím voskom by ste si nemali nechať ujsť, ak chcete aby mali vaše doplnky ešte dlhú životnosť.

 

 

Na záver vám neostáva iné, ako sa radovať z čistého a organizovaného šatníka, vďaka ktorému počas ranného zhonu nájdete všetko rýchlo a bez problémov.