Vianoce sú časom pohody, lásky a spoločne stráveného času s našimi blízkymi a rodinou. Častokrát si rodiny vytvárajú spoločný program ako je napríklad pečenie alebo vytváranie vianočných vencov či ikebán. Tieto aktivity sa vyznačujú charakteristickými vôňami, ktoré v nás evokujú pokoj a dobrú náladu. Vďaka vymoženostiam dnešnej doby sa nemusíme fixovať na charakteristické vône len počas konkrétnych aktivít, ale môžeme tak urobiť napríklad aj počas celej sezóny! Dobrým príkladom sú vonné sviečky alebo osviežovače vzduchu.

Medzi najznámejšie vône, ktoré sa spájajú s Vianocami patria napríklad badián, klinčeky, škorica, vanilka, aníz alebo citrusy. Dané ingrediencie sa nachádzajú napríklad vo varenom víne, medovníkoch, pečenom čaji alebo rôznych iných pečivách. Svoje miesto si okrem pečiva našli aj v osviežovačoch vzduchu alebo sviečkach.

 

Osviežovače vzduchu

 

Osviežovače vzduchu dnes slúžia na viac ako jeden účel. Vyznačujú sa nie len obľúbenými vôňami ale okrem toho ide niekedy aj o dizajnové kúsky, ktoré zapadnú do domácnosti. Takými sú napríklad tyčové difuzéry v rôznych prevedeniach. Vďaka širokému výberu si jednoznačne vyberiete ten správny, ktorý sa hodí do vašej domácnosti. Novinkou na trhu sú aj aroma vaporizéry. Tie sú dostupné v rôznych farbách a na trhu je množstvo vôní, ktoré vám ulahodia. Prirodzene ani tu nemôže chýbať kultová vôňa Vianoc v prevedení jablko a škorica. Náplne do osviežovačov vzduchu Air Wick fresh matic ponúkajú širokú škálu vôní, medzi nimi sú dostupné aj výhodné balíčky.

 

Vonné sviečky

 

Praskanie dreva v krbe a teplo ohňa si nie každý vie užívať vo svojom domove. Alternatívou však môžu byť vonné sviečky, ktoré nie len prinesú svetlo do tmavej noci, ale aj teplo a vôňu Vianoc. Na trhu sa totiž nachádza množstvo vôní, ktoré imitujú vône obľúbených cukroviniek a vianočného pečiva. Využívanie vonných sviečok nie je žiadnou novinkou. Ich pozitívne vlastnosti poznali už aj v starovekom Egypte, kde ich využívali nie len pre ich svetlo, ale aj pozitívne zdravotné účinky vďaka liečivým bylinkám.

 

 

Vôňa prírody

 

Vedeli ste, že pre vytvorenie skutočne voňavého domova ani nepotrebujete rôzne spreje či difuzéry? Starým dobrým trikom je napríklad sušenie plátkov pomaranča na radiátore, vďaka čomu sa po dome bude šíriť príjemná vôňa a samotné plátky sa môžu stať ozdobou na vianočnom stromčeku. Pomaranč môžete využiť aj v celku, stačí ak ho dozdobíte klinčekmi a tak sa jeho vôňa ešte viac spestrí. Bylinkové vankúšiky v kombinácii s korením sa odjakživa využívajú ako osviežovače v šatníkoch či skriniach. Svoje miesto si isto nájdu aj vo vašom domove.

 

 

Voňavá domácnosť (nie len) počas Vianoc

 

Ak si chcete udržať voňavú domácnosť aj mimo sezóny, tak na to je veľmi jednoduché riešenie. Voňavou alternatívou popri sviečkach a rôznych osviežovačoch sú aj aviváže, ktoré sa postarajú o voňavé oblečenie a obsah v skrini počas celého roka. Azda najobľúbenejšou značkou na trhu medzi avivážami je Tesori D Oriente. Vône od tejto značky sa vyznačujú zmyselnosťou a pripomínajú exotické vône orientu, ktoré sa postarajú o každodennú sviežosť a pokojnú myseľ. Dobrou správou je, že daná značka vyrába aj parfémy, mydlá a telové krémy a tak si v pohodlí domova môžete vytvoriť skutočný wellness!

Máte aj vy nejaké overené tipy na osviežovače? Podeľte sa o ne na našich sociálnych sieťach!