My dospelí vieme, že zuby je potrebné si umývať 2-3-krát denne, pričom je dôležitá aj pravidelná návšteva zubára ako prevencia. Ale ako je to s detičkami, ktoré majú alebo budú mať svoje prvé zúbky? Kedy a ako sa treba začať venovať zúbkom? Zisťovali sme a tu vám prinášame odpovede na najčastejšie otázky.

Prvé zúbky sa u detičiek začnú objavovať približne v 6 mesiacoch a trojročné dieťa by už malo mať všetkých 20 zúbkov. Rast prvých zúbkov môže u bábätiek spôsobiť bezsenné noci a preto je dobré im uľahčiť ťažšie dni. Pomocníkmi sú napríklad rôzne hryzátka a na bolesť pomôže napríklad gél na prerezávajúce sa zúbky, ten je obohatený o bylinky, ktoré sa postarajú o úľavu vašich ratolestí. V prípade prvých zúbkov je možné siahnuť aj po pomôcke akou je silikónová zubná kefka na prst, vďaka ktorej je možné aj správne rozmasírovať ďasná, z ktorých budú vyrastať ďalšie zúbky.

 

Čím viac zúbkov, tým viac starostlivosti

 

Aj napriek tomu, že sa môže zdať, že také malé dieťa ešte nevníma umývanie zúbkov, resp. máte pocit, že u neho ešte nie je potrebné, tak by ste jednoznačne nemali podceňovať proces umývania mliečnych zúbkov. Okrem toho, že sa dieťa naučí na rutinu a osvojí si základy, tak je málo pravdepodobné, že sa u neho objavia pokazené zuby. Do jedného roka tak môžete zaviesť aj klasickú mäkkú detskú zubnú kefku a aj zubnú pastu. Tú však odborníci odporúčajú zo začiatku obmedziť na používanie len jedenkrát do dňa.

Okolo prvého roka dieťaťa je, podľa odborníkov, dôležitá aj prvá návšteva zubného lekára. Ten oboznámi dieťa so základmi a správnym procesom umývania zubov, aby boli zdravé a krásne. Pred príchodom k lekárovi je však dôležité dieťa pripraviť na samotný proces, k čomu dopomôžu nasledovné rady: vytvorte pozitívny postoj ohľadom návštevy k lekárovi/lekárke, dieťaťu čítajte rozprávky ohľadom danej tematiky, natrénujte si spoločne otváranie úst a vysvetlite dieťaťu, že ide najmä o bežné počítanie zúbkov ????

 

 

Správne umývanie zúbkov

 

Natrénovanie umývania zúbkov je dlhodobý proces a je dôležité neustále vzdelávanie v danej oblasti. Dieťa do troch rokov by už malo vedieť správne držať kefku a tiež používať zubnú pastu. Techniku a dobu umývania zubov si natrénujte spoločne a tiež za pomoci rôznych náučných knižiek či videí. Nápomocné sú presýpacie hodiny a elektrické kefky pre deti. Okrem toho je dôležité aby si dieťa osvojilo základné kroky v prípade umývania zubov:

  • ·        pohybom kefky dopredu a dozadu od jednej stoličky k druhej si vyčistí žuvacie plochy (vrchnú časť zubov),
  • ·        krúživým pohybom pri zhryze odstráni zubný povlak z vonkajšej plochy zubu,
  • ·        stieraním od ďasna ku vrchnej časti zúbka odstránime nečistoty z vnútornej i vonkajšej časti zuba.

 

 

Ako predchádzať vzniku zubného kazu?

 

Medzi prvými by ste si mali uvedomiť, že je dôležité ísť príkladom. To znamená, že keď sa povie, že by sme dieťaťu mali umývať zuby dvakrát denne, tak by to malo platiť rovnako aj pre nás. Mliečne a mladé zuby sú ešte veľmi náchylné ku kazom a preto treba obmedziť aj pitie sladkých limonád či papanie sladkostí. Po rituálnom večernom umytí zúbkov by už dieťatko tiež nemalo jesť, tak si večerné umývanie zubov naplánujte pred spaním. Z umývania zubov si urobte zábavku, počas aktivity si spievajte pesničku lebo hovorte tematickú rozprávku.