S príchodom leta sa čím ďalej, tým viac zdržiavame na slniečku. Slnečné lúče a D vitamín je nie len vítaný pre naše telo, ale vo veľkej miere aj potrebný. Ako nasať čo najviac pozitívnych vlastností zo slnečného žiarenia, tak aby sme si nepoškodili pokožku? Toto sú naše overené rady a tipy.

D vitamín, ktorý ľudské telo získava vďaka slnečnému žiareniu má množstvo výhod pre ľudské zdravie. Je dôležitý pre zdravé kosti, zuby a pokožku, pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému, metabolizmus cukru v krvi, ale aj psychické zdravie. Vďaka slnečnému žiareniu môžeme pre telo získať až 90% vitamínu D3 , avšak zvyšných 10% je potrebné doplniť prostredníctvom stravy, napríklad v podobe rybích tukov alebo avokáda. 

Slnečné žiarenie je popri jeho pozitívach sprevádzané aj UVA a UVB žiarením, ktoré predstavuje pri opaľovaní pre pokožku značné riziko. UVA žiarenie preniká hlboko do pokožky, spôsobuje vysušenie a predčasné starnutie. UVB zas pôsobí na vrchnú vrstvu kože a vyvoláva jej spálenie. Týmto nepríjemným vplyvom slnečné žiarenia je možné predísť vďaka pár jednoduchým krokom.

 

Vyberte si ten správny opaľovací krém

 

Je viacero spôsobov ako uchrániť svoju pokožku pred škodlivými vplyvmi slnečného žiarenia. Medzi najbežnejšie využívané ochranné prostriedky jednoznačne patria prípravky na opaľovanie. Medzi ne patria rôzne oleje, krémy, spreje či gély na opaľovanie, ktoré vďaka stupňu ochrany SPF zabezpečia ochranu pred slnkom. V rozpätí od SPF 20 až SPF50+ sú na trhu dostupné produkty v rôznych prevedeniach, ktoré sú napríklad odolné aj voči vode, potu alebo prachu. Pri výbere správneho opaľovacieho prostriedku je dôležité brať do úvahy aj fototyp. Obzvlášť veľkú pozornosť treba venovať detskej pokožke, ktorá si vyžaduje najvyšší stupeň ochrany, teda je potrebné používať prostriedky s ochranným faktorom SPF 50+.   

 

 

Slňte sa v určitý čas

 

Určite každý z nás chce v lete krásnu bronzovú pokožku, ktorá vydrží počas celej sezóny. Niektorí sa preto rozhodnú pre drastické spôsoby, ako je napríklad opaľovanie bez opaľovacích krémov alebo opaľovanie v najväčších horúčavách. Jednoznačne by nikto nemal siahať po takýchto drastických metódach, nakoľko môže dôjsť natrvalo k poškodeniu pokožky. Pre správny účinok opaľovacieho krému je potrebné ho naniesť minimálne 20 minút pred pobytom na slnku, pričom by ste nemali zabúdať ani na pokrývku hlavy alebo slnečné okuliare. Lekári tiež odporúčajú vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu v čase od 11:00 do 15:00.

 

 

Doplňujte telu vitamíny, tekutiny

 

Pitný režim, pitný režim, pitný režim. Toto je skutočnosť, ktorú omieľa nejeden lekár alebo výživový poradca. V letnom období by si každú mal toto odporúčanie zobrať k srdcu ešte vážnejšie, nakoľko v extrémnych teplotách telo vypotí viacero percent vody s minerálmi, ktoré je treba doplniť. Vo vašom jedálničku by tak nemali chýbať polievky, čerstvé ovocie, zelenina a ryby či vajcia.

 

 

Dodatočná starostlivosť o pokožku alebo čo v prípade, keď sa spálite?

 

Ak ste telu dopriali riadnu dávku vitamínu D, tak dostala vaša pokožka riadne zabrať. V takom prípade by ste jej mali dopriať kúpeľ za pomoci jemného sprchovacie gélu ktorý pokožku zbaví potu a nečistôt a následne jej za pomoci telového mlieka doplňte výživu a hydratáciu. Potrebujete prvú pomoc pri spálenej pokožke? Zaručenú úľavu zabezpečí rada starých mám v podobe kyslej smotany alebo gél z listu alou vera. V prípade, ak ste zástancom telovej kozmetiky, tak na trhu sa nachádzajú aj špeciálne prípravky, ktoré dodajú pokožke úľavu a opateru v jednom.