Jar prebieha v plnom prúde a leto je za rohom. Záhrady, terasy či balkóny pomaly opäť nájdu svoje využitie a to si vyžaduje riadne prípravy! Ako docieliť čistý a zdravý záhradný nábytok? Otestovali sme čistiace prostriedky, ktoré majú mať svoje miesto v každej domácnosti a pomôžu (aj) pri upratovaní na terase.

Rovnako ako sa na jar rozhodnete pre veľké jarné upratovanie v interiéri, tak by ste nemali zabúdať ani na terasy či balkóny, na ktorých máte uschovaný záhradný nábytok. Ten si totiž vyžaduje nie len vyčistenie na najnovšiu sezónu, ale aj ošetrenie a starostlivosť. V závislosti od materiálu, z ktorého je nábytok vyrobený, by ste mali zvážiť aj prostriedky a spôsob čistenia.

 

Drevený záhradný nábytok

 

Záhradný nábytok z dreva pri správnej starostlivosti vydrží roky. Vo svojej podstate nie je náročný na udržiavanie a čistenie, avšak pár čistiacich prostriedkov vám jednoznačne príde vhod. Medzi prvými krokmi jednoznačne očistite nábytok od hrubej špiny, teda omeťte prach, utrite vlhkou handričkou alebo v prípade veľkého znečistenia sa môžete rozhodnúť aj pre priemyselný vysávač, ktorý vysaje prach a nečistoty aj z ťažko dostupných miest. Následne je potrebné siahnuť po účinných avšak šetrných čistiacich prostriedkoch. Aké máme na mysli? No predsa tradičné mydlo alebo saponát, ktorý sa nájde v každej domácnosti! Tieto prostriedky zbavia nábytok nečistoty a zároveň nenarušia prirodzenú štruktúru dreva a povrchového laku. Prirodzenosť a príjemnú vôňu môžete svojmu drevenému nábytku dopriať aj za pomoci čistiaceho prostriedku Alex, ktorý je osvedčenou jednotkou na trhu.

 

 

Ako vyčistiť plastový záhradný nábytok?

 

Plastový záhradný nábytok celkom dobre zvláda poveternostné vplyvy, avšak nadmerné slnko, kyslé dažde a mrazy pod nulou mu môžu uškodiť. Preto je najlepšie ho mať uschovaný na terase či pod strechou, kde je čiastočne chránený. Ak ste sa rozhodli svoj nábytok od zimovať, tak jednoznačne bude potrebovať nejakú starostlivosť. Opäť vám poslúži saponát, ak ide o väčšiu mieru znečistenia, tak môžete použiť aj vysokotlakový čistiť. Zažratej špiny sa zbavíte vďaka hĺbkovému čisteniu za pomoci špongie a čistiaceho prostriedku Cif, ktorý je známy už po desaťročia. Drevený alebo plastový nábytok zvykne byť často v kombinácii s hliníkovými alebo kovovými prvkami. Na kove sa zvykne časom vytvárať hrdza, ktorej sa však dá zbaviť. Pomôcť môže novinka na trhu v podobe Cif spreja na hrdzu.

 

 

Čistenie vonkajších látkových sedadiel, vankúšov a slnečníkov

 

Nielen pevné časti nábytku, ale aj tkaniny, vankúše a slnečníky potrebujú očistu a ochranu. Ak váš záhradný nábytok pozostáva z malých vankúšov a látkových poťahov, ktoré je možné vyprať v práčke, tak pri praní použite účinný prášok na pranie, pridať môžete aj Sanytol na dezinfekciu a odstraňovanie škvŕn. Na látkové slnečníky alebo rôzne tkaniny, ktoré nemôžete jednoducho vyprať použite odstraňovač škvŕn, ktorý následne dôkladne opláchnite a vysušte.

 

 

Tip na záver: Na čistenie a upratovanie na terase či balkóne si vyberte slnečný deň, aby mali textílie šancu poriadne vyschnúť a nerozvinula sa pleseň. Ak je látka len zaprášená, alebo nemáte čas, vysajte ju vysávačom.