Leto je tu konečne zas a  s ním sa môžeme tešiť aj na tradičné grilovanie. Či už ste zástancom grilovaného mäsa, syrov alebo len zeleniny z vlastnej záhrady, jedno je spoločné: gril, ktorý bude po pečení potrebovať trošku starostlivosti a lásky. Ale ako sa zbaviť nečistôt bez trápenia? Toto sú naše najlepšie tipy a triky!

Elektrický gril, gril na uhlie, plynový gril. Každý grilmajster preferuje iný „nástroj,“ avšak cieľ je rovnaký – dosiahnuť lahodný pokrm, za ktorým sa bude každý zalizovať. Popri výbere správneho grilu je dôležité dbať nie len na kvalitné ingrediencie, ale je tu jeden faktor, ktorému sa venuje pomenej pozornosti a tým je správna starostlivosť o gril. Pritom pre dosiahnutie čistého grilu je niekedy potrebné nasledovať len pár jednoduchých krokov.

 

Čistenie elektrického grilu

 

Elektrický gril je azda najbežnejšie sa vyskytujúcim grilom, nakoľko nájde využitie na záhrade či priamo v kuchyni. Jeho používanie je veľmi jednoduché, rýchle a nenáročné. Každopádne sa môže stať, že sa nám niečo naň pripáli, prilepí. Ako postupovať? Elektrický gril má väčšinou citlivý povrch, takže by ste sa mali vyhýbať násilnému mechanickému čisteniu. Medzi prvými siahnite po klasickej papierovej kuchynskej utierke a nečistoty utrite. Ak ide o veľmi prilepené zvyšky jedla, ako napríklad syr, tak na povrch nakvapkajte vodu a zvyšky nechajte povoliť. Následne ich utrite jemnou stranou hubky a v prípade mastnoty môžete na hubku pridať aj prostriedok na umývanie riadu. Následne gril dôkladne prejdite papierovou kuchynskou utierkou.

 

 

Čistenie grilu na uhlie, čistenie plynového grilu

 

Plynový gril a gril na uhlie majú jedno spoločné a tým je rošt. Jeho čistenie môže predstavovať skutočnú nočnú moru, ak sa mu nebudete venovať pravidelne a nezbavíte sa nečistôt po každom grilovaní. Medzi prvými krokmi by ste po grilovaní mali ešte naposledy poriadne rozpáliť svoj gril. Prečo? Aby ste sa zbavili nadbytočných tukov a spálili tak zbytky potravín. Následne použite drôtenú kefu z každej strany, vďaka čomu zbavíte rošt hrubej špiny. Teraz prichádza tá menej náročná časť ???? Po tom, ako ste rošt mechanicky očistili, ho namočte do vody na celú noc. Ráno naň budete potrebovať už len čistiaci prostriedok na gril drôtenku či poslúži aj špongia na umývanie riadu s drsným povrchom.  

 

 

Ďalšie tipy & triky

 

Ak si chcete uľahčiť čistenie, tak je jednoznačne najlepšiu radou prevencia voči nečistotám a usadeninám. V prípade elektrických grilov, ktoré sú zatváracie, vám preventívne pomôže alobal alebo papier na pečenie. Ako? Jednoducho predtým, ako suroviny začnete piecť, vyložte gril, pridajte trošku oleja a čistý gril bude zaručený!

Pri pečení na rošte by ste nemali prehliadnuť hliníkové grilovacie tácky alebo teflónové podložky na gril. Okrem toho, že váš gril ostane po grilovaní čistý, doprajú títo pomocníci dokonalý pôžitok z grilovania a lahodnú chuť vášmu pokrmu.

 

 

Ste akurát na grilovačke v prírode a nemáte so sebou drôtenú kefu a dostatok vody? Drôtenú kefu vám provizórne nahradí hrudka z alobalu a ak nemáte dostatok vody na namáčanie, tak skúste rošt obaliť len novinami, ktoré ste namočili do vody. Nečistoty popustia rovnako, ako keby boli namočené vo vode.

Tak čo, naladili sme vás na grilovanie?