Vianoce sú tým obdobím v roku, kedy každý spomalí a trávi čo najviac času doma so svojou rodinou. Tieto chvíle sa väčšinou nesú v znamení dobrej nálady, chutného jedla, teplých nápojov a sviatočných vôní. Pre vyčarovanie jedinečných vôní sa odjakživa používali sviečky a vonné oleje. Ako ich využiť čo najlepšie, aby vniesli čaro Vianoc do každého kúta v domove?

Vôňa čerstvo upečených medovníkov, vareného vína, jablkového koláča alebo vôňa ihličia či jablka so škoricou. Odpovedalo 9 z 10 opýtaných na otázku, ktoré sú vône Vianoc. Jednoznačne tak ide o kultové vône, ktoré nemôžu chýbať ani v jednom domove. Dosiahnuť ich môžete viacerými spôsobmi. Najzaužívanejšie sú vonné sviečky a vonné oleje.

 

Vianočné vonné sviečky

 

Sviečky na adventných vencoch, ikebanách, svietnikoch alebo súčasťou dekorácií. Sviečky jednoznačne počas Vianoc majú svoje miesto v našich obydliach. Ale ako dosiahnuť to, aby sviečka dávala nie len svoje teplo a krásu, ale priniesla aj sviatočnú náladu? Odpoveď prináša jedno prosté slovné spojenie: vianočné sviečky. Tie sa vyznačujú jedinečnými vôňami, ktoré vyčarujú úsmev nejednému dieťaťu ale aj dospelému. Hitom Vianoc sú tak sviečky, ktoré sú nie len voňavé ale aj atraktívne na výzor. Veď kto by už odolal sobíkom alebo perníkovej chalúpke? Sviečky v skle s vianočnou potlačou sa tak stanú nie len krásnym doplnkom na stole a pastvou pre oči, ale aj originálnym darčekom pre priateľov či kolegov. Vôní je naozaj neúrekom, stačí si len vybrať z bohatého výberu. Nechceme nabádať, ale za nás je jednoznačným favoritom červeno-biela klasika s vôňou červeného jablka. Mňam, hneď by sme si zahryzli!

 

 

Vonné oleje/silice

 

Jednoznačným hitom tohto roku sú ultrazvukové aróma difuzéry. V kombinácii s prírodnými éterickými olejmi dokážu zvlhčiť vzduch v izbe, vyčarovať príjemnú vôňu a to bez zbytočného hluku alebo odpadu. Najmodernejšie difuzéry na trhu sú dokonca vybavené aj farebným led podsvietením a časovačom, tak sú vhodné napríklad aj ako lampa na nočný stolík. Čo sa týka vôní, tak najviac využívané sú vonné oleje prírodných vôní ako napríklad citrón, levanduľa, mäta alebo napríklad aj borovica. Tak môžete mať dokonca pocit, že sa prechádzate po lúke alebo v lese!

 

 

Nemáte aróma difuzér? Žiadny problém! Vonný olej a jeho využitie je vhodné aj na masáže alebo osvieženie kúpele. Dokonca môžete aplikovať aj trik starých mám: do malého hrnca nalejte vodu a nakvapkajte pár kvapiek vonného oleja. Hrniec položte na radiátor. Voilá! Dokonalý spôsob ako vniesť vôňu do izby a pritom zvlhčiť vzduch je na svete!

 

Domáca vonná sviečka

 

Ak ste sa rozhodli, že tento rok na Vianoce podarujete ručne vyrobené darčeky, tak máme pre vás jeden jednoduchý a rýchly tip. Do malého skleneného pohára nasypte soľ, môžete sa rozhodnúť pre hocijakú. Na soľ nakvapkajte niekoľko kvapiek vonného oleja a na tento soľný základ s olejom položte čajovú sviečku alebo bezodpadovú sviečku z včelieho vosku. Počas tepla, ktoré sviečka vyžaruje sa zo soli postupne bude uvoľňovať vôňa oleja.

 

 

Tip na záver: Jednotlivé vonné oleje môžete kombinovať. Citrón s mätou vám pripomenie svieže mojito alebo siahnuť môžete aj po kamilke s borovicou, čo bude jednoznačne kombinácia hodná lesných vôní.