Moderná doba a technológie nám dopriali pre jednoduché a účinné čistenie nášho oblečenia práčky. Ale ako správne prať aby sme dosiahli čo najlepší výsledok z prania ale zároveň chránili svoje oblečenie? Automatické práčky nám ponúkajú jednoduchú obsluhu ale je potrebné ich aj správne využívať s osvojiť si isté rady a pravidlá.

Jednoznačne sa už každému z nás stalo, že po ukončení pracieho cyklu sa objavilo v práčke zafarbené, zmenšené alebo ešte stále znečistené oblečenie. Kladiete si otázku, čím to môže byť? Chybička môže nastať u každého, avšak ak sa u vás niektorý z vyššie uvedených problémov objavuje častejšie, tak by ste jednoznačne mali čítať ďalej.

 

1. Bielizeň pred praním vytrieďte

 

To, že triedenie oblečenia podľa farby je dôležité, do nás vštepovali už naše mamy. Základné rozdelenie pre oblečenie, ktoré poputuje do práčky je: biele/bledé, farebné a čierne. Biele oblečenie a spodnú bielizeň by ste jednoznačne mali prať osamote, pridať môžete aj trochu bledého oblečenia. Medzi farebné môžete zaradiť rôzne svieže farby akými sú napríklad žltá, oranžová, tmavšia ružová, červená alebo modrá. Medzi čierne oblečenie môžete zaradiť aj tmavomodré, fialové alebo sivé oblečenie. Tieto farby sa nepobijú, ba ani nenasajú tmavý odtieň. Pozornosť by ste, avšak, mali venovať novému oblečeniu, (rifle, farbené čierne nohavice, červené tričko) ktoré pri prvom, ba možno aj druhom praní môže púšťať farbu. V tomto prípade sú azda najlepším pomocníkom na trhu obrúsky do práčky proti zafarbeniu bielizne.

 

 

Do úvahy by ste tiež mali zobrať aj materiál bielizne, nakoľko syntetický materiál nie je možné prať na tak vysokej teplote ako príklad bavlnu.

 

2. Prací gél, prášok na pranie alebo kapsule do práčky?

 

Vďaka modernej dobe, kedy sa na trhu aj v oblasti prania objavujú stále novšie a novšie produkty, hovoríme dnes o širokej škále prostriedkov na pranie. Po tom, ako sme si oblečenie vytriedili podľa farieb, je potrebné vybrať ten správny prací prostriedok nie len na základe farieb ale aj materiálu. V princípe platí, že na biele a bledé oblečenie je vhodný prášok na pranie, nakoľko obsahuje aktívny kyslík, ktorý sa postará o čisté a žiarivo biele uteráky, kuchynské utierka a podobne. Okrem toho platí, že biele prádlo je možné prať aj na 60°C až 90°C čo je v takomto prípade dokonca aj odporúčané.  Na farebné, tmavé a čierne oblečenie sa často používa prací gélkapsule na pranie. Tie sú plne rozpustné a na oblečení nezanechávajú rôzne škvrny a fľaky. Na pranie bieleho oblečenie sa nie veľmi odporúčajú kapsule a gély, nakoľko nemajú také efektívne bieliace účinky ako prášok.

 

 

Tip: Pre správny efekt čistého oblečenia a zdravej práčky sa tiež odporúča striedanie týchto prostriedkov na pranie. Ak sa rozhodnete používať neustále prací gél na nízkych teplotách, tak sa samotný gél môže v práčke usadiť. Vzniknuté usadeniny sa tak budú objavovať na oblečení pri každom praní.

 

3. Aké je správne dávkovanie prostriedku a naplnenie práčky?

 

Správne množstvo pracieho prostriedku je potrebné určiť podľa množstva bielizne, miery znečistenia a tvrdosti vody. Nápomocné sú aj odporúčania a piktogramy, ktoré sú znázornené na obale od používaného pracieho prostriedku. Pre dôkladne čisté oblečenie je dôležitá aj miera naplnenia práčky, takže sa jednoznačne vyvarujte preplneniu. Pri jednotlivých pracích cykloch si skontrolujte pre aké množstvo oblečenia sú vhodné.  Málo programov vie využiť plnú kapacitu práčky, napríklad rýchle 30-minútové pranie jednoznačne nie je určené pre plnú kapacitu.

 

 

4. Škvŕn sa zbavte ešte pred praním

 

Aj napriek tomu, že na trhu sa nachádza množstvo produktov, ktoré sú vhodné na odstraňovanie odolných škvŕn aj počas prania, prečo riskovať? Osvedčeným trikom je okamžité riešenie škvrny! V niektorých prípadoch stačí naniesť vodu, domácim riešením môže byť aj kyselina citrónová. Odolnejšie škvrny odstráni pred aj počas prania starý známy Vanish.

 

 

5. Nepreháňajte to s avivážou

 

Kto by už nechcel mať hebké a voňavé oblečenie? V takomto prípade je vhodná aviváž. Sú však textílie, ktorým narobí používanie aviváže viac škody ako osohu. Ide najmä o funkčné oblečenie, outdoorové oblečenie, bundy a ďalšie odevy z nepremokavého materiálu. Špeciálne ochranné vrstvy dokáže aviváž definitívne poškodiť a oblečenie si potom nedokáže plniť svoj účel. Aviváži by ste sa mali tiež vyhnúť ak používate sušičku. Tá by vám totiž mohla zničiť samotnú sušičku a pri nadmernom používaní by mohla narobiť problémy aj u práčky.

 

Okrem týchto odporúčaní by ste mali zaviesť aj starostlivosť o práčku. Tipy pre zdravú práčku nájdete v našom minulom blogovom príspevku.