Už asi každý z nás počul pojem prírodná kozmetika, ale málokto vie, že čo vlastne znamená ak sa povie, že je kozmetika prírodná a aké sú výhody takýchto produktov. Pre koho sú určené a prečo by sme sa pre ne mali rozhodnúť? Pátrali sme a pozbierali 3 hlavné dôvody prečo by ste sa aj vy mali rozhodnúť pre prírodnú kozmetiku!

Silu prírody poznali naši rodičia a starí rodičia. Bola každodennou súčasťou v každej oblasti v ich životoch. Od kuchyne, cez kúpeľňu, až po kozmetiku a liečivá. Časom sa nám príroda odcudzila, ale nikdy nie je neskoro si k nej opäť nájsť cestu. Napríklad v podobe prírodnej kozmetiky, ktorá má mnoho oblastí pre využitie. Nechajte sa teda presvedčiť našimi tromi hlavnými dôvodmi, prečo by mali mať miesto vo vašej kúpeľni.

 

1. Je šetrná k pokožke

 

Badateľné rozdiely medzi prírodnou kozmetikou a tou klasickou sú najmä v zložení. Prírodná kozmetika je založená na prvkoch, ktoré sú inšpirované silou prírody. Takými sú napríklad oleje, éterické oleje, prírodné farbivá, včelí vosk, kakaové maslo alebo iné druhy masla, bylinné alebo ovocné extrakty, bylinky, sušené kvety, semiačka a rôzne iné. Po prírodnej kozmetike často siahnu ľudia s kožnými ochoreniami, ktorých zradila klasická kozmetika. Prírodná kozmetika je vhodná na ošetrenie suchej pokožky, problematickej pleti, pokožke náchylnej na alergické reakcie alebo aj pre deti s atopickým ekzémom. Samozrejme, treba brať do úvahy kompletné zloženie produktov, keďže aj samotný prírodný prvok môže byť pre niekoho alergénom. V princípe však platí, že prírodná kozmetika neobsahuje žiadne umelé farbivá, vône a zbytočné umelé látky, ktoré napríklad v prípade šampónov, sprchovacích gélov a zubných pást, vytvárajú zbytočne nadbytočnú penu.

 

 

2. Je šetrná k prírode

 

Prírodné zloženie chodí ruka v ruke so šetrnosťou k prírode, z ktorej pochádza. Pri používaní prírodných produktov teda nemusíte mať výčitky, že budete znečisťovať matku prírodu! Tento typ kozmetiky totiž neobsahuje mikroplasty a nie je testovaný na zvieratách. Balenie je buď recyklované, vyrobené z recyklovateľných materiálov, dá sa znova naplniť alebo nie je použité žiadne balenie. Dobrým príkladom sú obľúbené dezodoranty, prírodné mydlá alebo odličovacie tampóny či konjaková špongia.

 

 

3. Šetrí vašu peňaženku

 

Prírodná kozmetika má niekoľko výhod a medzi jedny z nich tiež patrí aj skutočnosť, že vydrží dlhšie ako klasická kozmetika. Nemáme na mysli dlhší dátum spotreby, lebo to by sme zavádzali, ale skôr ide o to, že z prírodnej kozmetiky stačí pri použití menšie množstvo ako z bežnej. Namiesto toho, aby ste za mesiac vykúpili polovicu regálu so sprchovacími gélmi, tak vám postačí jedno tuhé mydlo, ktoré ak si budete hýčkať v mydelničke mimo dosahu nadbytočnej vody, tak sa vám odvďačí dlhšie ako klasické tradičné prostriedky na sprchovanie.

 

 

Kladiete si otázku, či je prírodná kozmetika vhodná aj pre vás? Jednoznačne áno! Veď ako povedal aj francúzsky filozof De Montaigne „Dajme prírode šancu. Vyzná sa v sebe lepšie ako my.“