Legíny, funkčná bielizeň, bežecké topánky, čelenky, čiapky a rôzne doplnky. Vedeli ste, že ak pri športe využívate aspoň niektorý z týchto prvkov, tak si vyžaduje špeciálnu starostlivosť? Športové oblečenie je väčšinou vyrobené zo syntetických materiálov, ktoré je možné prať pri maximálnej teplote 40°C tak, aby sa materiál nezničil. Pranie na nižšej teplote sa neodporúča, nakoľko sa nezničia prípadné baktérie a vírusy, dokonca sa môže stať, že sa nezbavíte ani nechceného potu! Jednoznačne by ste tak mali dodržať týchto pár zlatých pravidiel.

 

Správne skladovanie a sušenie

 

Chodíte cvičiť napríklad do posilňovne alebo niekam ďalej od svojho bydliska? Tak by ste jednoznačne mali dbať na to, aby ste spotené a mokré oblečenie neskladovali príliš dlho v taške, nakoľko môže veľmi jednoducho zatuchnúť. Ak prídete domov, tak oblečenie vysušte a následne ho môžete aj vyprať.

Ideálny prací cyklus a prostriedok na pranie športového oblečenia

 

Na trhu sa dne nachádza veľké množstvo pracích prostriedkov a aviváží, preto nie je jednoduché sa v takej ponuke stratiť. V prípade funkčného alebo softshell oblečenia by ste jednoznačne mali siahnuť po špeciálnych pracích prostriedkoch, ktoré boli vyvinuté pre šetrné avšak efektívne pranie. Dobrým pomocníkom je jednoznačne prací prostriedok na športové oblečenie, ten eliminuje zápach a udržiava citlivé vlákna oblečenia pružné a zdravé. Kapsule na pranie športového oblečenia od značky Ariel dokonca odstránia aj škvrny od trávy, blata alebo podobných nechcených faktorov. Zvážiť je potrebné aj výber pracieho cyklu. Množstvo pračiek disponuje cyklom pre športovú bielizeň, vybrať si môžete aj z klasických denných programov, ktoré perú na 40°C pri 800 otáčkach. Pozor! Jemnú spodnú bielizeň sa odporúča pred praním vložiť do sieťky na pranie, tak predídete nechcenému roztrhnutiu alebo poškodeniu.

 

 

Tip: Vyhýbajte sa rôznym bielidlám zmäkčovačom vody. Tieto prostriedky totiž môžu narušiť štruktúru vláken a oblečenie tak stratí na svojej funkčnosti.

 

Aj po správnom praní oblečenie cítiť?

 

Nezúfajte! Aj v takomto prípade sa dá siahnuť po trikoch starých mám. Jedným takýmto trikom je napríklad namočenie oblečenia do roztoku s octom. Ocot vymiešajte vo vode v pomere 1:4 a oblečenie namočte do tejto zmesi približne na 30 minút pred praním. Ocot totiž neutralizuje pachy a vaše oblečenie bude po vypraní čisté a svieže.

 

Starostlivosť o športové topánky

 

Najjednoduchším spôsobom ako sa zbaviť nechcených pachov v topánkach je vyprať ich. Na toto slúži niekoľko pracích cyklov, ktoré šetrne operú topánky bez ujmy na ich vzhľade či funkčnosti. V každom prípade by ste mali dbať aj na pravidelnú starostlivosť o vaše bežecké či turistické topánky. Po výdatnom cvičení topánky dôkladne vysušte a nasprejujte dezinfekčný sprej do topánok, ktorý nie len zabíja baktérie a vírusy, ale aj eliminuje pachy a dezinfikuje. Topánky, ktoré nemlžete vložiť do práčky a veru im nepomôže ani sprej do topánok, môže zachrániť znova trik od starých mám! Do ponožiek, ktoré už nepotrebujete nasypte kypriaci prášok do pečiva. Ponožky s práškom následne na niekoľko dní vložte do topánok. Takto bude vaša obuv svieža a voňavá.

 

 

Pomohli vám naše tipy a triky? Neváhajte sa o ne podeliť aj na svojich sociálnych sieťach!