Súčasťou pravidelného jesenného upratovania by mala byť aj dezinfekcia, ktorá zabráni šíreniu nechcených vírusov a baktérií. Ktoré prostriedky budú vašimi najlepšími pomocníkmi v tejto oblasti? Povieme si v piatich jednoduchých krokoch.

V časoch keď sa zima pomaly ale isto vkráda do našich príbytkov, tak s ňou zároveň prichádzajú aj rôzne nežiadané baktérie a vírusy. Počas jesene je dobré urobiť všetko preto, aby sme sa vyhli chrípke a ďalším chorobám, ktorým sa darí v chladnom počasí. Ako? Najlepšie prevenciou v podobe pravidelného upratovania a dezinfekcie. Jednotlivé časti domova si vyžadujú špeciálne dezinfekčné prostriedky a my prezradíme ktoré. 

 

Dezinfekcia povrchov

 

Viete ktorý z povrchov vo vašej domácnosti je najviac znečistený? Ak tipujete WC dosku, tak vám môžeme hneď na úvod prezradiť, že sa mýlite. Medzi najviac znečistené povrchy v domácnosti patria klávesnica, mobilný telefón, myš a vlastne všetky gombíky chytrej elektroniky. Ak teba disponujete doma malou kanceláriou, tak by ste jednoznačne mali začať na týchto miestach, nakoľko ide o „liaheň“ rôznych chorôb. Nápomocnými Vám môžu byť pohodlné dezinfekčné utierky, ktoré sú vhodné na všetky povrchy.

Druhým najviac znečisteným povrchom v domácnosti podľa prieskumu CBT Nuggets je kuchynský drez. V kuchynskom dreze sa totiž často koncentrujú rôzne zvyšky jedál ako napríklad kusy mäsa, vajíčok, pečiva a podobne. Tieto zvyšky jedál pri nepravidelnom odstránení pracujú a tak sa môžu objaviť aj baktérie ako salmonella alebo E.colli. Preto by ste po práci s mäsom a zeleninou či ovocím mali použiť dezinfekčný prostriedok nie len na čistenie kuchynského drezu ale aj kuchynskej linky. Dvere, kľučky, stoličky a stoly sú rovnako vystavené rôznym dotykom, tak si vyžadujú dostatočnú pozornosť aj tieto povrchy. Zabúdať by ste nemali ani podlahy. Na trhu sa nachádzajú rôzne dezinfekčné prostriedky aj na podlahy, ktoré sa postarajú o čistú, lesklú a voňavú podlahu bez zbytočných šmúh.

 

 

Dezinfekcia oblečenia

 

Vedeli ste, že baktérie a vírusy ostanú na vašom oblečení ak periete na pracom cykle pod 40°C? Aj napriek tomu, že sa škvrny a znečistenia odstránia, tak títo neviditeľní votrelci ostanú na vašom oblečení aj naďalej. Ako sa ich zbaviť? Nápomocným môže byť napríklad Sanytol dezinfekčný prípravok na odstraňovanie škvŕn, ktorý ničí baktérie, vírusy a kvasinky už aj pod 30°C. Jeho použitie je ideálne aj pri praní spodnej bielizne, posteľnej bielizne ale aj oblečenia pre deti a bábätká.

 

 

Dezinfekčné mydlá a gély

 

Počas chrípkovej sezóny a zvýšeného výskytu rôznych chorôb by ste jednoznačne nemali zabudnúť ani na dezinfekciu rúk. V každej domácnosti by základom mal byť dezinfekčný gél na ruky. Ten je veľmi jednoduché a pohodlné používať nie len doma ale aj na cestách alebo v kancelárii. Vďaka svojmu bezoplachovému zloženiu nevyžaduje použitie vody, jednoducho sa vstrebe a nezanechá po sebe mastný alebo lepkavý film. Pri kuchynskom dreze alebo na umývadle v kúpeľni je vhodné mať aj dezinfekčné mydlo. Nachádzajú sa v rôznom prevedení: tuhé aj tekuté alebo aj náplne do bezdotykového dávkovača.

 

 

TIP na záver: V chladnom období by ste jednoznačne nemali zabúdať ani na pravidelné vetranie vo vnútorných priestoroch. Svoju imunitu môžete chrániť pred chorobami aj pravidelným športom, zdravým stravovaním a pravidelným príjmom tekutín a vitamínov.