Používate ju každý deň, avšak ruku na srdce. Koľkokrát za rok sa jej aj venujete, vyupratujete a vyčistíte? Áno, reč je o vašej chladničke, ktorá sa pravidelne stará o kvalitu vášho jedla. Ak ste si na ňu spomenuli (až) teraz, nevadí. Máme pre vás tie najlepšie tipy na vyčistenie chladničky.

Určite ste sa už stretli s frázou Pod lampou je najväčšia tma. Ak si máme vyložiť dané slová tak ide o to, že si často nevšímame veci, ktoré máme rovno pred nosom. Toto platí v každom smere v živote a upratovanie nie je výnimkou. Často sa totiž stáva, že spotrebiče, ktoré používame každý deň, nedostanú opateru a starostlivosť, akú si zaslúžia. Takýmto domácim pomocníkom je napríklad aj chladnička, ktorú by ste po správnosti mali vyčistiť kompletne minimálne dvakrát do roka. Ale ako na to?

 

Vyprázdnite chladničku

 

Ak chcete svoju chladničku vyčistiť dôkladne, tak by z nej mali vybrať kompletne všetko. Áno, aj ten kečup, ktorý tam býva už od roku pána. Ale srandy bokom. Skutočne by ste z chladničky mali vybrať všetko a počas tohto procesu skontrolujte dátumy spotreby jednotlivých produktov. Určite ostanete prekvapení, čo všetko poputuje do smetného koša. O hnilej zelenine a plesnivom pečive radšej ani nehovorme.

 

 

Čistenie hubkou

 

Aby ste sa zbavili hrubých nečistôt, tak vyberte z chladničky všetky šuplíky. Tie môžete jednoducho vyčistiť aj v dreze, aby ste nemali nadbytočnú vodu v chladničke. Čo sa však týka samotného vnútra, tak tam už voda, saponát, ktorý môže mať styk s potravinami, a hubka budú potrebné. Aby ste zachytili čo najviac vody, tak odporúčame, aby ste na dno chladničky položili uterák. Ten nasaje nadbytočnú vodu a vy budete mať jednoduchšiu prácu. Následne vyumývajte celé vnútro chladničky čističom na chladničky od hlavy až po päty.

 

 

Tip: Ak sa aj naďalej neviete zbaviť nepríjemných pachov v chladničke, tak odporúčame vložiť bavlnenú handričku s octom. Ten totiž neutralizuje pachy.

 

Očistenie vonkajších povrchov

 

Ak ste vyčistili svoju chladničku zvnútra, tak gratulujeme, to najťažšie máte za sebou. V rámci dlhovekosti vášho spotrebiča by ste tiež nemali zabudnúť na tesnenie dverí. To by sa pri nesprávnej starostlivosti mohlo narušiť a už by nevedelo odolať teplotným rozdielom medzi vnútrom chladničky a vonkajšou teplotou. Po správnosti by ste tak tesnenie mali ošetriť vlhkou handrou s kvapkou saponátu.

 

 

Následne môžete chladničkou zavrieť a zamerať sa na jej vonkajší povrch. Kde začať? Na chladničke, rovnako ako na každom spotrebiči, ktorý používate denno-denne, sa nachádza množstvo odtlačkov a baktérií. V prvom rade, by ste sa mali zamerať na očistenie povrchu od baktérií a vírusov. Overený univerzálny dezinfekčný prostriedok na povrchy je Sanytol, ktorý je schopný eliminovať až 99,9% mikróbov. Následne sa šmúh a odtlačkov zbavíte veľmi jednoducho za pomoci prostriedku na nehrdzavejúcu oceľ od značky Cif.

Na záver  vám neostáva iné ako povysávať a zbaviť prachu zadnú časť chladničky, kde sa nachádza kompresor a výparník. Pri zanedbanej starostlivosti o tieto časti chladničky sa totiž môže stať, že chladnička nebude schopná udržiavať požadovanú vnútornú teplotu.