Rozhodli ste sa v roku 2023 zahájiť cestu za zdravším ja? Tak popri zdravom stravovaní by ste mali dbať aj na pravidelný pohyb. Či už ste sa rozhodli pre šport v prírode, v posilňovni, návštevu plavárne alebo skupinových cvičení, jedno je isté – vaše športové oblečenie bude potrebovať poriadnu starostlivosť! Aby ste si ešte dlho vedeli užívať šport v obľúbených kúskoch oblečenia, tak je niekoľko zásad, ktoré je dobré dodržiavať pri pravidelnom praní.

Ak dodržíte pár overených tipov, tak pranie športového oblečenia môže byť aj zábavné a zistíte, že zbaviť sa nečistôt, zápachu a baktérií na oblečení nie je žiadna veda a netreba pritom používať agresívne pracie prostriedky. Ako na to?

Takto perte športové oblečenie

V prípade správneho prania športovej bielizne je dobré sa držať niekoľkých zásad. V princípe platí, že športové oblečenie sa odporúča prať pri maximálnej teplote 40 stupňov Celzia, nakoľko športové oblečenie je často zo syntetického materiálu, ktorý by sa pri vyšších teplotách mohlo zničiť alebo zraziť. V prípade pracích prostriedkov platí, že menej je niekedy viac a neodporúča sa používať prací prášok (nakoľko sa pri nízkej teplote nemusí roztopiť) alebo pracie prostriedky s bieliacim účinkom.  Dokonca aj aviváž sa odporúča používať v menšom množstve.

 

 

Tip: Pranie nepremokavého oblečenia nie je žiadna veda. V princípe platí, že by sa oblečenie malo prať zriedka (len sezónne) a pri praní by sa mali používať impregnačné prostriedky pre použitie v práčke. Pri čistení impregnovaných materiálov sa odporúča aj znížiť otáčky pri žmýkaní, aby sa materiál nenatrhol.

 

Zbavte sa zápachu

 

Určite sa pýtate, ako ostane oblečenie svieže, ak je potrebné použiť menej aviváže? Odpoveď tkvie ešte v samotnej príprave pred praním. Po docvičení je potrebné oblečenie správne skladovať, aby vám nezatuchlo. To znamená, že hneď ako to je možné, je potrebné ho vysušiť alebo rovno vyprať. Dobrým pomocníkom (aj) v tejto oblasti je prací prostriedok na športové oblečenie, ktorý oblečenie nie len zbaví zápachu, ale ho aj dezinfikuje a zbaví nechcených nečistôt. Ak si skutočne neviete dať rady so zápachom a dezinfekciou, tak je možné oblečenie vyprať aj dezinfekčným prostriedkom Sanytol. V prípade topánok je tiež občas potrebné siahnuť do dezinfekcii a zamedzeniu pachov. Ideálnym prostriedkom je preto dezinfekčný sprej do topánok, ktorý sa postará o čisté a svieže tenisky, ktoré nosíte či už do posilňovne alebo len tak po meste. Väčšina práčok tiež disponuje aj šetrnými programami, ktoré slúžia na športové oblečenie alebo aj tenisky. Nebojte sa ich použiť, sú skutočne veľkými pomocníkmi!

 

 

Tip: Jemnú spodnú bielizeň sa odporúča pred praním vložiť do sieťky na pranie, tak predídete nechcenému roztrhnutiu alebo poškodeniu.

Naučte sa správne sušiť oblečenie

Aj napriek tomu, že dodržíte každý z horných uvedených krokov, tak sa môže stať, že športové oblečenie nebude po uschnutí to pravé orechové. A viete čím to môže byť? Nesprávnym sušením. Ak máte na to možnosť, tak oblečenie vždy sušte vonku. Chápeme, že v zime to je náročné, ale aspoň čiastočným sušením vonku sa zbavíte nechcenej „zatuchnutej vône“ oblečenia a tiež ťažkého vzduchu, ktorý sa často nachádza v izbe, kde sa oblečenie suší.

 

 

Chcete sa vrhnúť do sveta športu, ale neviete kde by ste našli všetko potrebné pre čisté a svieže oblečenie? Objavte širokú ponuku pracích prostriedkov na www.drogeriadomov.sk.