Umývanie zubov dvakrát denne patrí medzi základné hygienické návyky, ktoré sa vštepujú deťom už pri prvých zúbkoch. Toto zlaté pravidlo si nejeden z nás uchoval v pamäti, ale existuje ešte niekoľko úkonov v spojitosti so zubnou hygienou, na ktoré by sme mali dbať. Čo všetko je potrebné urobiť pre zdravý chrup a aké sú najčastejšie chyby, na ktoré upozorňujú odborníci? Pozbierali sme Vám všetky dôležité tipy a odporúčania. 

Zdravý a pekný chrup je odrazom zdravého tela a ducha. Správna ústna hygiena sa zakladá na niekoľkých zlatých pravidlách. Ktoré sú to? Čítajte ďalej!

 

Ako dlho si umývať zuby?

 

Napriek tomu, že žijeme v ubehanom svete a mnohí z nás sa azda pri každej činnosti ponáhľajú, tak pre správnu hygienu zubov by sme si podľa odborníkov mali vyhradiť čas. Umývanie zubov by malo trvať 2-3 minúty a tento čas by ste mali rovnomerne rozdeliť medzi horné a dolné zuby. Pomocníkmi pre dodržanie tohto času môžu byť napríklad presýpacie hodiny, stopky alebo rôzne aplikácie.

 

 

Ako si správne umývať zuby?

 

Druhou najčastejšou z chýb pri umývaní zubov je používanie nesprávnej techniky. Nestačí totiž potiahnuť zubnú kefku párkrát hore-dole, tam a späť. Odporúča sa používať malé krúživé pohyby tak, že časť kefky bude na zuboch a časť na ďasnách. Tak zabezpečíte odstránenie baktérií aj z ďasien. Zuby je následne potrebné správne umyť z každej strany, t.j. spredu, zboku aj zozadu, pričom je potrebné prispôsobiť uhol držania kefky. Dbajte tiež aj na to, aby ste na zuby ďasná netlačili. Mohli by ste si tak zničiť zubnú sklovinu. Zabudnúť by ste nemali ani na umývanie jazyka, na ktorom sa môže vyskytovať obrovské množstvo baktérií! Nápomocná vám môže byť napríklad škrabka na jazyk.

 

 

Ktorá kefka je pre vás tá správna?

 

Máte pocit, že zárukou čistých a zdravých zubov je tvrdá kefka? Omyl! Tvrdá zubná kefka môže vzbudiť pocit, že čistenie sa vďaka nej bude rýchlejšie a efektívnejšie, opak je ale pravdou a tvrdá zubná kefka môže narobiť viac škody ako úžitku. Zubné kefky s mäkkými štetinami nenarušia vaše ďasná ani zubnú sklovinu. Štetinky by mali byť zarovnané a husté, modely s menšou hlavičkou zaručia, že sa dostanete aj na ťažko dostupné miesta. Pri večernom čistení sa tiež odporúča aj použitie medzizubnej kefky. Tú vložte medzi jednotlivé zuby a potiahnite párkrát dopredu a dozadu.

 

Ako často meniť zubnú kefku?

 

Azda najviac zanedbanou časťou v prípade zubných kefiek je ich životnosť. Podľa odborníkov by sa zubná kefka mala vymeniť každé tri mesiace alebo ihneď po prekonaní infekčnej choroby. Ruku na srdce, kedy naposledy ste si vymenili zubnú kefku?

 

 

Zubná pasta je tiež dôležitá

 

V princípe sa prioritne hovorí o správnej zubnej kefke ale akú úlohu má napríklad zubná pasta? Každá z nich sa postará o to najdôležitejšie – odstránenie baktérií a zubného povlaku zo zubov a ďasien. Špeciálnu starostlivosť si vyžadujú najmä ľudia s parodontózou alebo ochorením ďasien. V ostatnom prípade sa na trhu nachádzajú zubné pasty s fluoridom a aj bez neho (nakoľko názory na tieto pasty sa rozchádzajú), prírodné bylinné alebo homeo zubné pasty. Zubné pasty a prostriedky na bielenie zubov sa už viac-menej neodporúčajú, siahnuť môžete po rôznych lekárskych radách alebo bieliacich pastách na prírodnej báze.

 

 

Ústna voda. Áno alebo nie?

 

Ústne vody sa považujú za rýchle a efektívne osvieženie dychu. Nemala by to byť však vaša jediná záchrana. Ústna voda sa používa v kombinácii s pravidelným umývaním zubov. Používa sa ako liečivo v prípade ochorení ďasna alebo pri citlivej zubnej sklovine. Používanie ústnej vody by ste však nemali preháňať, najmä v prípade detí dbajte pozor na to, aby sa im do rúk nedostala ústna voda s podielom alkoholu. Pre deti sú totiž dostupné špeciálne ústne vody, ktoré im spestria každodennú rutinu.

 

 

Popri každodennej starostlivosti o svoj chrup by ste nemali zabúdať ani na pravidelnú návštevu zubného lekára. Ten vám rád pomôže aj so správnym výberom zubnej kefky, pasty a v prípade potreby predpíše potrebnú liečbu.