Ak sa chystáte na dovolenku, tak jednoznačne z nej chcete prísť príjemne a do hneda opálení. Pred slnečnými lúčmi je avšak potrebná ochrana, ktorá sa líši od človeka k človeku. Tieto odlišnosti sú dané vekom a fototypom pokožky. Na čo všetko si treba dávať pozor počas opaľovania a ako si vybrať ten správny opaľovací krém? Posvietili sme si na jednotlivé odporúčania, ktoré je dobré si zapamätať nie len počas dovolenky pri mori ale aj počas bežných letných dní. 

Leto, more, pláž. Ak sa už teraz vidíte na niektorej z destinácií, ktoré ponúkajú tento dovolenkový ideál, tak už pred odchodom by ste sa mali venovať ochrane svojej pokožky pre škodlivým UV žiarením. Jednoznačne by ste sa už preto doma mali začať venovať svojej pokožke, a to prijímaním betakaroténu, ktorý zabezpečí vašej pokožke krásne zdravé opálenie bronzovej farby.

 

 

Ako si vybrať správny opaľovací krém?

 

V princípe platí, že do úvahy je potrebné brať SPF faktor, ktorý jednotlivé opaľovacie krémy a oleje ponúkajú. Na pamäti treba mať základné údaje, ktoré znázorňujú stupeň ochrany pred slnkom.

·        SPF 50 +    = veľmi vysoká ochrana

·        SPF 30 - 50 = vysoká ochrana

·        SPF 15 - 25 = stredná ochrana

·        SPF 6 - 10   = nízka ochrana

Určiť to, ako sa najefektívnejšie chrániť pred slnkom, závisí vo veľkej miere od toho, aký fototyp má naša pokožka.

Fototyp 1: veľmi bledá pleť, pehy, ryšavé vlasy, veľmi krátky čas spálenia, neodporúča sa slnenie
Fototyp 2: svetlá pleť, blond vlasy, koža citlivá na slnko, slnenie s mierou
Fototyp 3: tmavšia pleť, tmavé blond, hnedé vlasy, koža mierne citlivá na slnko, rýchle opálenie
Fototyp 4: hnedá pleť, hnedé alebo čierne vlasy, koža dobre zvláda slnko, opálenie vydrží

 

 

Pozor: Detská pokožka patrí do kategórie Fototyp 1 a preto by ste pri deťoch mali využívať prípravky s najvyšším dostupným faktorom, čo predstavuje 50+.

 

Kedy sa natierať?

 

Opaľovací krém by ste mali nanášať najneskôr 20 minút pred slnením, aby prípravok vstrebal do pokožky. Opaľovací krémom by ste sa mali natierať aj vtedy, ak sa práve nechystáte na slnko. Opáliť sa totiž môžete aj v tieni. Nezabúdajte ani na svoje pery, ktoré ak vystavíte priamemu slnečnému žiareniu, tak by ste im jednoznačne mali dopriať v podobe balzamu na pery s SPF ochranným faktorom. Ak sa chystáte do vody, tak by ste mali siahnuť po vode odolnom opaľovacom kréme, lebo v inom prípade je potrebné sa po každom kúpaní znova natrieť krémom.

 

Dodajte pleti starostlivosť aj po slnení

 

Po slnení by ste jednoznačne nemali zabudnúť na dodatočnú starostlivosť pokožky. Na trhu sa nachádzajú napríklad rôzne hydratačné krémy po opaľovaní, ktoré sa zároveň postarajú o dlhotrvajúcu bronzovú farbu pokožky. Osvieženie ale zároveň aj starostlivosť ponúknu prípravky s aloe vera alebo s panthenolom. Siahnuť môžete ak po prírodných prostriedkoch ako kokosový olej, jojobový olej alebo bambucké maslo. Počas dovolenky by ste mali zvýšiť aj príjem vitamínu C, ktorý zmierňuje popáleniny.

 

 

Dobrá rada na záver: Napriek tomu, že budete svoju pokožku chrániť pred slnkom rôznymi prípravkami, tak majte na pamäti, že dlhodobé slnenie a vystavenie pokožky slnku môže byť pre pokožku škodlivé. Priamemu slnečnému žiareniu by ste sa preto mali v čase od 11:00 do 15:00 vyhýbať. Dbajte tiež na pravidelný príjem tekutín, aby ste sa vyhli úpalu a dehydratácii.